Vijesti / Osijek

uskoro ulica 106. brigade

Branitelji i brojne udruge mimohodom obilježili Dan osječkih branitelja

Branitelji i brojne udruge mimohodom obilježili Dan osječkih branitelja
Osijek.hr

Svečanim mimohodom obilježen Dan osječkih branitelja

Mimohodom osječkih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata u petak je u Osijeku obilježen Dan osječkih branitelja, Dan dragovoljaca Osječko-baranjske županije i Dan 106. brigade Zbora narodne garde.

U mimohodu su uz branitelje sudjelovali i obitelji poginulih branitelja i civila, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, pripadnici Hrvatske vojske i policije, carina, civilna zaštita, javna vatrogasna postrojba, članovi navijačke skupine Kohorta te građani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovdje smo kako bismo se prisjetili i odali pijetet svim braniteljima koji su dali najviše što su mogli za hrvatsku domovinu, za obranu Osijeka, nepokorenog grada, a to je svoje živote. Mimohod je bio veličanstven, velik i svečan. To je dokaz da se njihova žrtva nije zaboravila", istaknuo je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Grad ima odličnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama te podupire i podržava njihov rad. Podsjetio je kako je prošle godine na njihovu inicijativu obnovljena Kapelica Kraljice Mira na osječkoj Krunskoj utvrdi, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 120 tisuća eura.

"U tijeku je izrada idejnog rješenja veteranskog centra na prostoru bivšeg Hotela Mursa, za koji smo u prosincu s Ministarstvom branitelja potpisali sporazum. Centar bi pružao i zdravstvenu zaštitu i poboljšavao kvalitetu života i socijalnu uključenost za sve branitelje Osijeka i Osječko baranjske županije", kazao je gradonačelnik.

Najavio je i da će se na inicijativu Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” uskoro jedna ulica u Osijeku zvati po toj brigadi.

Obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić rekao je da su upravo na današnji dan osnovane sve slavonske brigade koje su sudjelovale u žestokim borbama na području istočne Hrvatske, a kasnije i cijele Hrvatske.

"Neki su i danas ovdje, zajedno smo položili vijence i upalili svijeće kako bismo se sjetili svih onih koji su položili živote. U tri ratne godine u osječki KBC primljeno je preko 5000 ljudi, od čega je oko 1000 preminulo, što jasno govori kolika je agresija bila na sam grad i područje grada Osijeka. Borba svih postrojbi i hrvatske policije je donijela da Osijek ostane nepokoreni grad i možemo reći sačuva ostatak Hrvatske", istaknuo je Lukić.

Mimohod je krenuo sa središnjeg Trga Ante Starčevića, pa je nakon prelaska preko pješačkog mosta nastavio lijevom dravskom obalom do Kapelice Kraljice Mira. Tamo su položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na 1730 osoba od kojih je 1327 branitelja i 403 civila poginulih u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Potom su članovi Kohorte s osječkim gradonačelnikom i županom otkrili spomen ploču u počast poginulim pripadnicima Kohorte u Domovinskom ratu.

Foto: Borna Jakšić/Pixsell

Navečer je Kohorta zapalila 33 baklje u spomen na 33. obljetnicu osnutka 106. Osječke brigade ZNG-a, dok je u prijepodnevnim satima gradskoj upravi potpisan i Sporazum o suradnji veterana 106. brigade s Udrugom dragovoljaca-veterana Hrvatskog vijeća obrane iz Orašje i veterana vojske Kosova iz Mitrovice.

Svečanim mimohodom i bakljadom obilježen Dan osječkih banitelja Fotogalerija

Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. postrojena 106. brigada ZNG-a RH, čime je i službeno počela organizirana obrana grada Osijeka, dan nakon što je tenk pogazio crvenog fiću u Vukovarskoj ulici. Grad Osijek je uoči ove obljetnice restaurirao i obnovio spomenik crvenom fići.


Izdvojeno

Reci što misliš!