Vijesti / Osijek

NEKRETNINE

Grad i Županija preuzeli 299 predmeta za upravljanje državnom imovinom

Grad i Županija preuzeli 299 predmeta za upravljanje državnom imovinom
Grad Osijek

"Kada se pokaže da je ovo svrsishodno i doista učinkovito, da je brže i bolje rješavanje nego što je to radila jako mala uprava u Ministarstvu, država odnosno Vlada će biti spremna proširiti ovlasti i na druge jedinice lokalne samouprave", poručila je Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu

Predmete za raspolaganje državnom imovinom s područja nadležnosti Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uručili su u četvrtak predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin preuzeo je 106 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama s područja Grada Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tom prilikom istaknuo je izvrsnu suradnja Grada i Ministarstva u vezi upravljanja državnom imovinom te podsjetio da je na posljednjoj sjednici Vlade donesena odluka o darovanju državnog zemljišta na području Poduzetničke zone Nemetin. Riječ je o zemljištu površine oko 36 ha, ukupne vrijednosti 12,9 milijuna eura, a zemljište je značajno za daljnji gospodarski razvitak zone Nemetin i grada Osijeka.

"Sada ćemo biti još učinkovitiji i brži u rješavanju svih predmeta koji se tiču neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Osijeka. Moći ćemo brzo i efikasno odgovoriti na zahtjeve, prvenstveno naših poduzetnika koji će zemljište koristiti u svrhu gospodarskog razvoja i projekata, kao i na zahtjeve fizičkih i pravnih osoba za stambenu izgradnju ili druge namjene. Ovo je novi korak decentralizacije u korist prije svega građanki i građana grada Osijeka", kazao je Vulin.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić preuzeo je 193 predmeta koji se odnose na upravljanje i raspolaganje državnom imovinom s područja nadležnosti Osječko-baranjske županije.

"Primili smo 67 predmeta u vezi zahtjeva jedinica lokalne samouprave čija je svrha uglavnom u poboljšanju komunalne i društvene djelatnosti, kao i 126 predmeta po zahtjevima fizičkih i pravnih osoba. Spremni smo i dovoljno kapacitirani da se svi predmeti mogu odrađivati puno brže nego do sada. Uz nove poslove, Županija će imati prihod od 20 posto sredstva ostvarenih raspolaganjem nekretninama, tako da nas ovaj posao neće financijski opterećivati", rekao je Lukić.

"Vjerujemo da županije i jedinice lokalne samouprave najbolje znaju na svom području o kakvoj nekretnini se radi i za što je namijenjena te je mogu prenamijeniti i dovesti do nove funkcije. Sve su to praktični projekti i poduzetničke priče koje mogu donijeti nešto novo i dobro za čitavu sredinu. Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske omogućili smo i financijsku i funkcionalnu decentralizaciju. Kada se pokaže da je ovo svrsishodno i doista učinkovito, da je brže i bolje rješavanje nego što je to radila jako mala uprava u Ministarstvu, država odnosno Vlada će biti spremna proširiti ovlasti i na druge jedinice lokalne samouprave", poručila je Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Izdvojeno

Reci što misliš!