Vijesti / Osijek

zajednička borba

Grad Osijek, Vlada i općine za komarce odvojili rekordnih 1,9 milijuna eura! Na krvopije i amfibijama i dronovima

Grad Osijek, Vlada i općine za komarce odvojili rekordnih 1,9 milijuna eura! Na krvopije i amfibijama i dronovima
Davor Javorovic/PIXSELL

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na konferenciji za novinare zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Uz njega su na konferenciji za novinare sudjelovali i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, načelnik Općine Darda Anto Vukoje, načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić, te načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Od toga su 800.000 eura sredstva Grada Osijeka, 600.000 eura sredstva Vlade Republike Hrvatske, 200.000 eura sredstva su Osječko-baranjske županije, a ostatak okolnih općina Bilje, Erdut, Darda i Petrijevci s kojima smo potpisali sporazum i za ovu godinu", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Dodao je da su obavljene sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone.

"Razlika u odnosu na prošlu godinu je u provođenju larvicidnih tretmana, pa ćemo ove godine u borbu protiv komaraca, uz cestovna vozila, avione, čamce i amfibije, krenuti i uz pomoć dronova, pogotovo na teško dostupnim poplavnim područjima", izvijestio je.

Podsjetio je kako su prošle godine provedena ukupno 183 tretmana suzbijanja komaraca na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, s učinkovitošću od 80 posto, za što je utrošeno 1.474.224,94 eura. Također je prvi puta sklopljen sporazum o suradnji u kontroli komaraca između Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i susjednih općina Darda, Bilje, Petrijevci i Erdut, čime su postignuti značajno bolji rezultati nego proteklih godina.

Nakon 14 godina, prošloga su ljeta i iznad urbanog područja grada za borbu protiv komaraca podignuti avioni. Novina je bilo i tretiranje zaštićenog područja Parka prirode Kopački rit koji čini čak 37 posto poplavnog područja Osječko-baranjske županije.

Zamjenik gradonačelnika Vulin i ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić pozvali su građane da uklone sva mjesta nakupljanja vode koja su pogodna za razvoj urbanih ali i invazivnih vrsta komaraca.

Tako je od travnja do studenoga potrebno

  • Redovito (najmanje 1 x tjedno) prazniti posude s vodom i/ili mijenjati vodu u vazama s cvijećem, staklenkama, posudama, kantama, bačvama i sličnim predmetima
  • Vaze s cvijećem (svježe i umjetno) najbolje je ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda.
  • Vaze i ostale posude na groblju i u dvorištima koje se povremeno koriste potrebno je odložiti s otvorom prema dolje da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.
  • Iz okoliša ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda (limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada).

Izdvojeno

Reci što misliš!