Vijesti / Osijek

Različita pravila

U švedskim vrtićima zabranjen unos hrane i pića tijekom rođendanskih proslava, a evo kako je u Osijeku

U švedskim vrtićima zabranjen unos hrane i pića tijekom rođendanskih proslava, a evo kako je u Osijeku
Pexels

Slično je pravilo i u osječkim vrtićima koji također djeci tijekom rođendanskih proslava poslužuju voće, i to između dva obroka

Rođendanske proslave jedna su od najzanimljivijih događanja u djetetovom životu, no roditeljima mogu predstavljati pravi financijski izazov. Dok mnogi među njima uobičajeno slave rođendane svoje djece isključivo u krugu obitelji i rodbine, sve se više njih odlučuje na obilježavanje navedenog dana i u vrtiću.

Tako je jedna majka koja je nedavno preselila u Švedsku na X-u podijelila svoje iskustvo s proslavama dječjih rođendana u vrtićima te zemlje. Umjesto tradicionalnog slavlja s hranom, grickalicama, sokovima, slatkišima i neizostavnom tortom, u švedske se vrtiće ništa od navedenoga ne smije unositi. Vrtić u toj prigodi poslužuje uglavnom voće, dok slavljenik prima posebne znakove pažnje u obliku pjesama, balona i ukrasnih kruna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slično je pravilo i u osječkim vrtićima koji također, vodeći se Prehrambenim standardom za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću, djeci tijekom rođendanskih proslava poslužuju voće, i to između dva obroka.

5 novih vrtića Novi vrtić na Uskim njivama gotov do kraja godine. Radić: "Ovo nije jedini vrtić koji trenutno gradimo"

''Na dan rođendana u vrtićkoj skupini cilj nam je zadovoljiti djetetovu potrebu za sigurnošću, ljubavlju i pripadanjem. To se čini kroz planirane odgojno-obrazovne aktivnosti u kojima slavljeniku njegovi prijatelji iz skupine prigodno pjevaju, crtaju, izrađuju čestitke te mu upućuju afirmativne rečenice o tome što vole kod njega i zašto im je važan. Tako se, između ostaloga, razvija i pozitivna slika o sebi'', govori za SiB.hr Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Voće imaju pravo donijeti i roditelji, ali ne smiju ga rezati niti otvarati ako je u pitanju pakiranje, već pričekati da to obave vrtićke tete. Djeca tako najčešće sama načine neki oblik voćne torte koja se potom razdijeli i svakom djetetu podijeli na jednake komade.

''Moja djeca vole slaviti svoje rođendane u vrtiću, ali i rođendane svojih prijatelja. Curice dobiju krunu na glavu i tortu od voća ispred sebe, dok svi sjede za stolom i tete im pjevaju. Nakon toga, izrađuju se čestitke koje tete uvežu i poklone slavljeniku za uspomenu'', priča nam Iva Tomić, majka dviju djevojčica koje pohađaju Dječji vrtić ''Josipovac''.

Dječji vrt Bambi Andrijaševci Fotogalerija

Ipak, u privatnim je vrtićima situacija ponešto drugačija. Primjerice, roditelji polaznika Dječjeg vrtića ''Snjeguljica'' još su prije nekoliko godina odlučili kako se na njihovim rođendanskim proslavama smije jesti mini torta, uz obvezno čuvanje deklaracije na kojoj piše gdje je kupljena, od čega i kada je pravljena, koliko je koštala i kada joj istječe rok trajanja.

''Rođendan je rođendan i treba biti s tortom, no sve je stvar mjere. Uz nju, djeca mogu kombinirati voće i negazirane sokove jer ujutro konzumiramo isključivo čaj, a sokove i ne, niti djeca imaju potrebu za njima jer već imaju oblikovanu svjesnost o zdravoj prehrani i navikama. Naravno, cijeli taj dan bude obilježen društvenim igrama i aktivnostima o kojima isključivo odlučuje slavljenik'', opisuje Snježana Despot, ravnateljica Dječjeg vrtića ''Snjeguljica''.

Mađarski kulturni centar i dječji vrtić u Belom Manastiru Fotogalerija

Uvidom u različite pristupe proslavama dječjih rođendana diljem svijeta, jasno je da se tradicionalni koncepti mijenjaju. Švedski model naglašava važnost osiguranja posebnih trenutaka za slavljenika, bez potrebe za obilnim obrocima i slatkim poslasticama. Takvi pristupi ne samo da olakšavaju financijski teret roditeljima, već promiču i zdravije navike kod djece, stvarajući nezaboravne uspomene kroz kreativne aktivnosti i druženje.

Ipak, uz proslave u vrtićima, tu su i one u brojnim rođendaonicama na kojima si roditelji daju oduška i takav je vid proslava danas gotovo neizbježan.


Izdvojeno

Reci što misliš!