Vijesti / Osijek

U ovoj godini već 52 osobe

Crna statistika: Ukop u siječnju bilježi najveći broj pogreba

Crna statistika: Ukop u siječnju bilježi najveći broj pogreba
SiB.hr

Konkretno, ovaj ponedjeljak popunjeni su već termini za četvrtak, a kremiranje trenutno nije moguće

Siječanj je, kako pokazuju statistike u godinama koje su za nama, mjesec s najviše pogreba na grobljima na području Osijeka. Teško je i vjerovati, primjerice, da je u prvih 15 dana u 2022. godini preminuo 61 Osječanin, a godinu kasnije njih čak 68. Ove godine, zaključno s 15. siječnja, tvrtka Ukop imala je čak 52 pokopa! Zanimljivo, nedavno objavljeno istraživanje upravo Osijek je navelo kao grad u kojem se pak najviše umire od vrućine pa su ova dva podatka u potpunoj koliziji. Ipak, statistika broja pogreba je egzaktan podatak.

Raspored popunjen

"Teško je nama govoriti o tome zašto je to tako. Je li uzrok promjena vremena, odnosno velike hladnoće i oscilacije temperature ili što drugo. Primjerice, prije samo nekoliko tjedana bile su proljetne temperature, a sad su veliki minusi i sve to može utjecati na smrtnost. Zašto je to točno tako ne mogu govoriti, ali je činjenica da u siječnju bilježimo povećan broj pogreba", rekao nam je direktor Ukopa Vedran Novokmet, ističući da je prošle godine sveukupno bilo 1267 pogreba, a godinu dana prije čak 1403. Pratimo li mjesečnu statistiku, u posljednje dvije godine preminulo je prosječno 110 osoba, a što je više od tri dnevno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da je smrtnost već u ovoj godini povećana, pokazuje i raspored pogreba. Konkretno, ovaj ponedjeljak popunjeni su već termini za četvrtak, a uobičajeno je, kaže naš sugovornik, da se prvi dan u tjednu popune termini eventualno polovično do srijede. Koliki je broj pogreba dnevno varira o više kriterija, a to je vrsta grobnog mjesta, o kojem groblju je riječ i sl., tako da se katkad u danu održi i po sedam pogreba, a što je velik broj. Kriteriji su različiti i stoga nije rijetkost da na rasporedu pogreba na Internet stranici tvrtke Ukop katkad bude unaprijed popunjen i cijeli tjedan.

Inače, u 1267 pogreba prošle godine ubraja se i 351 kremacija, kako pokojnika, tako i anatomskog otpada. Neke kremacije obavljene su, kaže Novokmet, za pokojnike čije su obitelji izvan Osijeka pa se takvi slučajevi ne ubrajaju u godišnju statistiku pogreba, jer nisu obavljeni na osječkim grobljima. A kad je u pitanju kremacija u osječkom krematoriju, već neko vrijeme taj se postupak ne obavlja i to zbog problema s dimnjakom.

groblje Jug 2
Dragana doznala gdje joj je preminuli brat Neaktivno bolničko groblje na Jugu 2 još uvijek otkriva nepoznate činjenice

Problem s krematorijem

"Nakon tehničkog pregleda krematorija, proizvođač je inzistirao na ugradnji svoga dimnjaka, no osječka tvrtka Dimnjak inzistirala je na dimnjaku atestiranom u Hrvatskoj. Zagrebačka tvrtka potom je napravila dimnjak koji je atestiran, no tri godine poslije pojavio se problem i to 22. prosinca prošle godine, kad je došlo do propusnosti na cijevi. U ovome trenutku riješavamo ovu situaciju", pojasnio je direktor Novokmet, kao i to da to ne znači da tvrtka Ukop ne preuzima zatražene slučajeve kremacije, a koje se u ovome trenutku, do rješenja spomenute situacije, obavlja u Zagrebu.

Kremacije preuzete prije kvara na cijevi, kaže nadalje, obavljale su se u Zagrebu na trošak tvrtke Ukop, a sve zatražene kasnije na trošak stranke. U brojkama, to znači oko 500-tinjak eura više po kremaciji. Inače, u prvih 15 dana, u zagrebačkom krematoriju kremirano je desetak pokojnika koji su potom pokopani na nekom od osječkih grobalja. Dobra je vijest, kaže direktor Novokmet, što čine sve kako bi se problem na osječkom krematoriju riješio u najkraćem mogućem roku, a što svakako financijski ide na ruku strankama koje svoje preminule žele kremirati.

Naposljetku, nadamo se da se siječanjska crna statistika broja pogreba do kraja siječnja neće nastaviti, unatoč primjerice, vremenskoj prognozi koja će se znatno promijeniti u odnosu na sadašnju. Uz sve druge moguće uzročnike koji mogu dovesti do smrti, valja se ipak čuvati i, ako je ikako moguće, „prevariti“ kritične brojke u statistici Ukopa.  


Izdvojeno

Reci što misliš!