Vijesti / Osijek

Tijekom regularne vježbe

Kroz dim i maglu: Osječki vatrogasci pokazali što učiniti u slučaju zrakoplovne nesreće

Kroz dim i maglu: Osječki vatrogasci pokazali što učiniti u slučaju zrakoplovne nesreće
JVP Grada Osijeka

Vježba je trajala 90 minuta, a njezinoj su vjerodostojnosti i uvjerljivosti pridonijeli loši vremenski uvjeti, točnije niska temperatura i jaka magla

Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka sudjelovala je danas u jutarnjim satima u vježbi održanoj u Zračnoj luci Osijek. Riječ je bila o simulaciji nesreće zrakoplova koji je letio na regionalnoj liniji Zagreb-Osijek.

Scenarij je vježbe bio takav da je kapetan zrakoplova za vrijeme leta prvo prijavio dim u zrakoplovnoj kabini Operativnom centru Zračne luke Osijek te zatražio od njegovih djelatnika omogućavanje stanja potpune pripravnosti nadležnih službi. Zrakoplov je potom sletio i zaustavio se na pisti, nakon čega je započela evakuacija putnika i gašenje manjeg požara koji je uslijedio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Vježba je bila zamišljena tako da je avionu koji je došao iscurila manja količina goriva pri slijetanju. Naš je zadatak bio da ju usisamo pomoću specijalnih alata te stavimo apsorbente koji će upiti ostatak, odnosno višak tekućine koji mi nismo uspjeli pokupiti'', objašnjava za SiB.hr Robert Mužar, voditelj smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

Naravno, sve se to trebalo napraviti u suradnji s ostalim službama. Službe koje su, uz JVP Grada Osijeka, sudjelovale u vježbi bili su djelatnici Zračne luke Osijek, integralne službe policije i INA-e, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, DVD Aljmaš, DVD Tenja, Javna vatrogasna postrojba Grada Vukovara te Područni ured civilne zaštite Osijek.

''Svaka je od navedenih službi imala svoj zadatak. Bile su tu i tri ozlijeđene osobe koje je trebalo prevesti u KBC Osijek, dok je ostale trebalo evakuirati iz aviona. Jedna je vatrogasna ekipa sudjelovala i u gašenju požara, dok smo mi uklanjali kerozin s piste'', opisuje Mužar te dodaje kako se na terenu nalazilo sedam vatrogasaca JVP Grada Osijeka.

FOTO: JVP Grada Osijeka

Vježba je trajala 90 minuta, a njezinoj su vjerodostojnosti i uvjerljivosti pridonijeli loši vremenski uvjeti, točnije niska temperatura i jaka magla. Zbog njih čak nije započela u planiranih 10, nego u 11 i trajala je do 12,30 sati.

''Uz svoje svakodnevne vježbe u postrojbi ili pak u javnim i privatnim tvrtkama s kojima se dogovorimo, sudjelujemo i u ovakvim simulacijama koje se održavaju jedanput godišnje u Zračnoj luci Osijek. Iako su zrakoplovne nesreće na području OBŽ rijetke, moramo biti u pripravnosti i prakticirati ovakve vježbe kako nas ništa ne bi moglo iznenaditi i kako bi se, između ostaloga, uklonili i eventualni propusti kojih ovoga puta nije bilo, odnosno simulacija je održana u potpunosti i sve su službe izvršile tražene zadatke'', zaključuje Mužar.


Izdvojeno

Reci što misliš!