Vijesti / Osijek

Radovi pri kraju

Iz HŽ-a pojasnili zašto je dio obnovljene kolodvorske zgrade bijele boje i kada će biti otvorena

Iz HŽ-a pojasnili zašto je dio obnovljene kolodvorske zgrade bijele boje i kada će biti otvorena
Ivica Benić/SiB.hr

Iako je većina vanjskog dijela obnovljenog objekta u originalnoj crvenoj opeci, u oko upada manji rubni dio zgrade koji će nakon obnove biti bijele fasade

Nakon gotovo dvije godine, obnova Željezničkog kolodvora Osijek bliži se svom završetku.

Prema sadašnjoj projektnoj dokumentaciji, radovi u iznosu od gotovo četiri milijuna eura primarno uključuju obnovu pročelja, fasade, unutarnje i vanjske stolarije te podnih i stropnih površina te reinstalaciju vode, struje, grijanja, telefonskih vodova, perona i nadstrešnice. Radove provodi tvrtka Projektgradnja plus d.o.o. iz Slavonskog Broda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, osječka je kolodvorska zgrada izgrađena još 1870., a dograđivana 1898. i 1920. godine te ožbukana nakon Drugog svjetskog rata. Od početka je građevina bila sagrađena od fasadne opreke tamnocrvene boje, a poslije Domovinskog rata povremeno je održavana manjim zahvatima.

Današnja zgrada izgleda potpuno novo i suvereno, stoga privlači pozornost građana koji su ranije izražavali nezadovoljstvo njezinim izgledom i potrebu za uređenjem navedenog objekta kao, kako je svojevremeno rekao jedan putopisac putujući vlakovima, „gradskih vrata po kojima se na prvi pogled stječe percepcija o općoj kulturi njegovih stanovnika”.

Župan i gradonačelnik obišli radove na obnovi zgrade željezničkog kolodvora
novo ruho Zgrada željezničkog kolodvora pred završetkom, a HŽ planira i nove projekte u Slavoniji

Iako je većina vanjskog dijela obnovljenog objekta u originalnoj crvenoj opeci, u oko upada manji rubni dio zgrade koji će nakon obnove biti bijele fasade. O razlozima toga kontaktirali smo upravu HŽ-a.

„Sukladno zahtjevima Konzervatorskog odjela u Osijeku, dograđeni dio kolodvorske zgrade ima drugačiju obradu fasade od izvornog volumena, a razlog je jasno odjeljivanje izvornog dijela zgrade od nadograđenog”, naveli su u odgovoru.

FOTO: D.M./SiB.hr

Osim toga, poručili su i kako se završetak radova na osječkoj kolodvorskoj zgradi očekuje tijekom lipnja ove godine. Sukladno završetku tehničkog pregleda, očekuje se da će biti dostupna građanima za korištenje do kraja srpnja iste godine.

Župan i gradonačelnik obišli radove na obnovi zgrade željezničkog kolodvora Fotogalerija


Izdvojeno

Reci što misliš!