Vijesti / Osijek

pregovori sljedeći tjedan

Meggle odlazi, pojavilo se više zainteresiranih za preuzimanje pogona

Sastankom sindikata radnika i Uprave tvrtke Meggle danas je zaključena priča oko odlaska njemačkog investitora iz Hrvatske. No radnicima koje čeka otkaz, župan osječko-baranjski Ivan Anušić daje novu nadu

Otkrio je da se razgovara s nekoliko mogućih kupaca tvrtki koji će nastaviti s proizvodnjom. 160 radnika, ali i 280 proizvođača mlijeka u Slavoniji s nestrpljenjem žele saznati, tko je taj njihov spasitelj.

Svakoga jutra Dragica iz Šodolovaca putuje na osječku tržnicu kako bi prodavala domaće mlijeko, sir i vrhnje.

meggle mljekara
traži se model za nastavak proizvodnje Meggle čvrst u stavu, odlaze iz Osijeka

Ona ima svojih devet krava. I prije gašenja Megglea znala je da, kao mali proizvođač, nije interesantna otkupljivačima mlijeka stoga samo prodaje na tržnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U našem selu imaju nas dvoje koji imamo krave. A prije je imala svaka kuća dve, tri krave. Sada dve kuće koji drže krave. Ne znam. Ja ću dok se može na tržnicu, kad ne bude moglo, mi ćemo to prodati", izjavila je Dragica Čakalo iz Šodolovca.

Odlaskom Megglea osim farmera, najviše je pogođeno 160 radnika tvrtke koji će dobiti otkaze. Mnogi od njih u kreditima, stjerani pred zid. No jasnu nadu i mogući obrat u bezizlaznoj situaciji danas im je pružio župan.

"Ključno i bitno je da radnici ne trebaju biti u panici. Sve ćemo napraviti da se radna mjesta zadrže i da se zadrži sve ono što je tamo bilo. Stvari će završiti dobro, radnici će zadržati svoja radna mjesta, svoje plaće, kooperanti nastaviti isporučivati svoje mlijeko", rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

7.Sastanak sindikata, radnika i uprave megglea (thumbnail)
konačna odluka Meggle odlazi iz Hrvatske, a najveći gubitnici su radnici: ''Borimo se da dobiju što veće otpremnine''

Jer iako Meggle sigurno odlazi, ministarstvo poljoprivrede, govori župan, pregovara s nekoliko potencijalnih novih vlasnika koji bi trebali kupiti tvrtku Meggle te zadržati radna mjesta. Tko su potencijalni kupci još se ne zna, ali kako je hrvatski Dukat već rekao da će otkupljivati mlijeko u Slavoniji, poslali smo im upit jesu li možda oni jedni od kupaca. No brzo stiže jasan odgovor.

"Dukat d.d. ne pregovara s Meggleom o kupnji ili najmu mljekare u Osijeku.“

No RTL doznaje da je vukovarska tvrtka BELLA VITA jedna od nekoliko koje su pokazale interes za kupnju Megglea. No interes je za sada sve, jer oko cijene i uvjeta razgovarat će se tek idućeg tjedana tako da su radnicijoš uvijek u neizvjesnosti. Marin bi nakon 11 godina rada trebao dobiti otpremninu od oko 25.000 kuna.

"Stav Uprave je eto da su nam dali socijalno, znači jedna trećina bruto plaće za godinu radnog staža. To je to manje-više. I 25 posto na to. Nemam namjeru produživati više s njima, to je to. Njemačka! Prima Angela Merkel", poručio je Marin, radnik u Meggleu.

Tako da Meggle nije jedini koji napušta Hrvatsku.


Izdvojeno

Reci što misliš!