Vijesti / Osijek

Revoltirani Zagrepčanin oblijepio središte Osijeka kopijama kazne za ispijanje alkohola na javnom mjestu

Revoltirani Zagrepčanin oblijepio središte Osijeka kopijama kazne za ispijanje alkohola na javnom mjestu

Zagrepčanin Boris Božić (38) svoju noćnu šetnju Osijekom protekle subote pamtit će još dugo. Naime, oko pola tri u  Neumanovoj ulici zaustavila ga je policija i ispiala mu prekršajni nalog s kaznom od 1000 kuna jer je imao pivo u ruci!

Božić vjerojatno nije znao za  članak Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka kojim je zabranjeno konzumiranje alkohola na javnom mjestu, odnosno na ulici.

Revoltiralo je to Zagrepčanina toliko da je odllučio u ponedjeljak oblijepiti grad kopijama svoje kazne. Bilo ih je na pločnicima, zgradama te na popularnim “radijatorima” - Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Ulici hrvatske republike.

Da je bio iznenađen i revoltiran kaznom može se iščitati i iz napomene koju je policajac napisao na mjestu gdje se trebao naći potpis primatelja prekršajnog naloga. Na toj crti, naime, stoji “odbio potpisat”. Odbio je pritom i platiti kaznu na licu mjesta, jer na istom nalogu piše “...isti nema sredstava za platiti kaznu”. Osim 1000 kuna kazne, Božić u roku od osam dana mora platiti i 100 kuna za troškove prekršajnog postupka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukoliko se pak odluči kaznu platiti u roku od tri dana, iznos će biti 500 kuna. No, još uvijek mu ostaje prilika uložiti prigovor nadležnom prekršajnom sudu, što se s obzirom na reakciju može i očekivati, nakon čega će biti jasnije hoće li mu pivo u Osijeku biti najskuplje u životu.

Nije Zagrepčanin Božić jedini koji smatra ovu kaznu preoštrom i nepoštenom. Brojni Osječani također su revoltirani činjenicom da zbog jednog piva na klupici mogu dobiti kaznu od čak tisuću kuna. Svima je jasno da treba kažnjavat one koji pijani vandaliziraju grad i rade nemir, ali policija ne pravi razliku između takvih i onih koji u miru popiju pivo s prijateljem u parku.

Prošle godine zbog istog prekršaja u Osijeku je kažnjeno 226 osoba. Na listi gradova u kojima je uvedena zabrana, uz Osijek se nalaze i Našice, Karlovac, Rijeka, Vodice i Makarska, a posebno je zanimljiv podatak da je upravo u Osijeku ovaj prekršaj najskuplji. U dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu, prijedlog za zabranu nije prošao.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!