Vijesti / Osijek

Utrke dronova, simulatori letenja i puno više na sajmu dronova

Utrke dronova, simulatori letenja i puno više na sajmu dronova

Bespilotne letjelice ili dronovi polako postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu naših građana. Kao i mnogo puta do sada kada je moderna tehnologija u pitanju, upravo je Osijek jedan od predvodnika popularizacije dronova u Hrvatskoj.

Kao dokaz te tvrdnje iznimno nam je drago što vam možemo ekskluzivno najaviti predstojeći Osijek Drone Expo – prvi hrvatski sajam dronova – koji će se održati 12. i 13. svibnja 2018. u prostoru Osječkog sajma.

>>> Dronovi slijeću na PampasDronovi slijeću na Pampas

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvodnevni Osijek Drone Expo ponudit će doista bogat program koji će uključivati izložbu dronova, panele i predavanja, radionice za sve koji žele sklopiti vlastiti dron, računalne simulacije letenja race dronova, utrku Drone race kup Hrvatske, nagradne igre, druženje, zabavu itd.

Prvog dana manifestacije, u subotu 12. svibnja, posjetitelje tako očekuje:

- izložbeno-sajamski dan na kome će se predstaviti proizvođači, zastupnici proizvođača dronova, tvrtke koje koriste dronove;
- paneli i predavanja o poslovnom i zabavnom korištenju dronova;
- predstavljanje novih tehnologija i načina korištenja (industrija, poljoprivreda, snimanje iz zraka, monitoring, 3d maping, krizne situacije..), poslovne mogućnosti, problematika, regulative, zakonodavstvo, pravila...;
- Edukativne radionice za sve koji žele saznati kako sklopiti vlastiti dron (dijelovi, sastavljanje, programiranje, printanje rezervnih djelova na 3d printeru itd.);
- nagradne igre za djecu (nagrade su pravi dronovi);
- simulatori letenja race dronova (na nekoliko postavljenih kompjutora);
- trening i kvalifikacije za Drone race kup Hrvatske
-  zabava, druženje uz DJ-e.
- inovativna i bogata gastro ponuda

Drugog dana (nedjelja, 13. svibnja) posjetitelje očekuje najzanimljiviji dio cijelog programa, finalne utrke Drone race kupa Hrvatske na posebno uređenoj stazi za utrke dronova na prostoru sajma/streljane.

Utrke dronova (drone racing) velik su hit u cijelom svijetu, gdje se za vrijeme utrka pune stadioni i gledališta, traži se karta više i cijela scena zauzima ogroman medijski prostor. Utrke krasi gomila adrenalina, brzine, sudara u zraku i neizvjesnost do samog kraja utrke, a sve to gledatelji mogu uživo pratiti putem live video prijenosa. U Hrvatskoj ovaj sport ulazi na velika vrata i interes je golem.
O popularnosti ovog sporta budućnosti govore i grand prix održan u ožujku prošle godine u Dubaiju s nagradnim fondom od preko milijun dolara, prijenos utrka održanih diljem svijeta uživo u suradnji s televizijskim kućama ESPN i EuroSport.

Utrke se voze (lete!) grupno, pod budnim okom direktora utrke. Po 4 natjecatelja u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka, zastavica i vrata i oštrih zaokreta u sve 3 dimenzije. Staza je složena unutar prostora od 4000m2. Natjecanje se odvija kroz dva dana, te je podijeljeno u 3 faze. Prva je namijenjena za trening i upoznavanje staze u kojem natjecatelji voze nekoliko probnih vožnji. Na temelju najbržih postignutih vremena iz probnih vožnji slažu se grupe za sljedeću, kvalifikacijsku fazu. Natjecatelji s najboljim vremenima postignutim za prolazak 3 uzastopna kruga iz nekoliko kvalifikacijskih rundi prolaze dalje u finalnu, eliminacijsku fazu natjecanja, koja je podijeljena na četvrtfinalnu, polufinalnu i finalnu utrku.

Natjecatelji upravljaju svojim dronovima putem video-naočala ili monitora (FPV-first person view), pa tako imaju dojam da sjede u kabini svojih letjelica, a ti mali, ali brzi dronovi zuje i preko 100km/h! Sama utrka je vrlo uzbudljiva i puna bliskih situacija ali isto tako i sudara u zraku i sudara sa preprekama. Naravno, natjecatelji su ograđeni sigurnosnom mrežom tako da navijači i posjetitelji bez ikakvog straha mogu uživati u utrkama. Atraktivnosti pridonosi i live prijenos na postavljenim monitorima za posjetitelje gdje je moguće uživo pratiti sliku iz drona na utrci.

Droneracing još nije postao sport ali bi mogao, ako uspijemo 5 godina uzastopno održavati natjecanja, što nam i jest cilj postići u Hrvatskoj.

Sve posjetitelje očekuje ludi vikend u svibnju i atraktivan događaj koji se ne smije propustiti, a koji će grad na Dravi još čvršće pozicionirati na mapi predvodnika novih tehnologija u Hrvatskoj.

Organizatori: Osječki sajam d.o.o. uz stručno vodstvo tvrtki Trotoar i Hexaworx.

Suorganizator: Turistička zajednica grada Osijeka, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije

Pokrovitelj: Grad Osijek

Potpora: HUBS Hrvatska udruga bespilotnih sustava, CCAA Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, Drone Racing Team Croatia, Laus Deo d.o.o.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!