Vijesti / Osijek

Ponovo vlakom od Osijeka do Pečuha!

Ponovo vlakom od Osijeka do Pečuha!

Nakon nekoliko godina prekida javnog prijevoza između dva grada, od 9. prosinca 2018. iz Osijeka u Pečuh i obratno ponovno možete vlakom!

Prije 148 godina Osijek i Pečuh su po prvi puta povezani željeznicom preko Belog Manastira i Villanya (20. prosinca 1870.). Bila je to ujedno prva željeznička pruga u Slavoniji i Baranji, te druga u Hrvatskoj.

Ponovno uspostavljanje željezničke veze između dva prijateljska grada rezultat je suradnje dviju gradskih uprava, u Osijeku gradonačelnika g. Ivana Vrkića te u Pečuhu gradonačelnika g. Zsolta Páve. Tako su dva Grada za ovo zanimljivo pa i povijesno putovanje osigurale besplatne karte za 140 putnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Promotivna vožnja vlakom bit će organizirana u nedjelju 2. prosinca 2018. na Dan grada Osijeka. Polazak iz Osijeka je u 10:10 sati (uz presjedanje u Belom Manastiru u 10:38). U povratku vlak iz Pečuha kreće u 17:10 sati (uz presjedanje u Belom Manastiru u 18:46 i dolazak u Osijek u 19:14 sati).

Karte rezervirajte odnosno preuzmite osobnim dolaskom na putničkoj blagajni željezničkog kolodvora Osijek.

Redovna željeznička linija Osijek - (Beli Manastir, presjedanje) - Pečuh i obratno, krenut će u nedjelju 9.12.2018. Više informacija o voznom redu možete dobiti kod Hrvatskih Željeznica te kod Mađarskih Željeznica.

Zahvaljujući FlixBusu napokon iz Osijeka do Budimpešte autobusom!

HŽPP priopćio je da će se pogranična prijevozna karta moći kupiti uz 70% popusta na jednosmjerna i dvosmjerna putovanja, a primjenjivat će se tijekom trajanja voznog reda 2018./2019., točnije od 9. prosinca 2018. do 14. prosinca 2019. godine. Cijena karte u 2. razredu vlaka na relaciji Osijek - Pečuh iznosit će 25 kuna za jednosmjernu kartu, odnosno 50 kuna za povratnu kartu (cijena ovisi o tečaju Eura). Djeca od 6 do 12 godina plaćaju pola snižene cijene karte za odrasle.

Ova linija će uz studente i mlade koji mogu koristiti razne popuste (npr. Interrail karte ili karte za grupno putovanje mladih) te brojne turiste koji su i ranije koristili vlak između dva grada, najviše razveseliti umirovljenike s Mađarskim državljanstvom.

Naime, u Republici Mađarskoj sve osobe starije od 65 godina uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice mogu putovati besplatno. Tako će umirovljenike iz oba grada ovo putovanje koštati manje jer će platiti samo cijenu od Osijeka do Belog Manastira, graničnog kolodvora s Mađarskom (o ovome obliku popusta molimo informirajte se kod Mađarskih željeznica).

SiB.hr
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!