Sport / Ostalo

Emotivni oproštaj

Seligman nakon završetka gimnastičke karijere: ''Kada date sve od sebe, nemate si što zamjeriti''

Seligman nakon završetka gimnastičke karijere: ''Kada date sve od sebe, nemate si što zamjeriti''
Dubravka Petrić/PIXSELL

Navedeni je sportaš završio svoju izvanrednu gimnastičku karijeru pred osječkom publikom na DOBRO World Cupu, obilježivši 32 godine predanosti i uspjeha

Dva tjedna prošlo je otkako je jedan od najboljih hrvatskih sportaša rodom iz Osijeka, 37-godišnji Robert Seligman službeno završio svoju gimnastičku karijeru na DOBRO World Cupu Osijek. Prigodno je tako zaokružio 32 godine bavljenja gimnastikom pred slavonskom publikom koja je njegov nastup, odnosno saskok s konja s hvataljkama, ispratila gromoglasnim pljeskom.

''Emocije su i dalje prisutne kada se sjetim svega. Bilo je prelijepo oprostiti se u Gradskom vrtu sa svojom publikom, ali i sa svima onima koji su me pratili kroz cijelu karijeru i davali mi podršku jer bez njih ništa ne bi bilo moguće. Gimnastika je relativno malen i klasičan sport u kojemu nema toliko sredstava, pa je bitna podrška lokalne, a potom i regionalne i državne zajednice'', govori za SiB.hr Seligman, priznavši kako mu je u dvorani ipak najdraže bilo vidjeti njegovu obitelj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O njegovim sportskim uspjesima već dovoljno govori činjenica kako je već kao 15-godišnjak postao prvi hrvatski gimnastičar u finalu svjetskog kupa. Osim toga, državni je rekorder po broju osvojenih medalja na svjetskim kupovima kojih je ukupno 28. Među nagradama posebno ističe srebro na europskom prvenstvu u Glasgowu 2018. te zlato na svjetskom prvenstvu u Osijeku 2022. godine.

robert seligman
Uoči DOBRO World Cupa Robert Seligman u subotu se oprašta od gimnastike: ''Dala mi je sve u životu''

''Tada sam već osjetio da tijelo pokazuje znakove da mu je dosta i, kada sam najmanje očekivao, pobijedio sam. Međutim, zadovoljan sam svakim svojim rezultatom jer uvijek dam sve od sebe, a u takvom si slučaju nemate što zamjeriti'', navodi sportaš.

Odluku o povlačenju donio je prošle godine kada se nije mogao odgovarajuće pripremiti za određena prvenstva jer bi ga uvijek dočekala neka sitna ozljeda. Kao svoju posljednju lokaciju na kojoj će nastupati odabrao je upravo Osijek budući da je istovremeno bila riječ o njegovom rodnom gradu i svjetskom kupu na kojemu su bili prisutni njegovi kolege i treneri.

''Ja sam isključivo lega, a i moju obitelj čine stari Essekeri koji ovdje žive preko 300 godina. Naravno, u pitanju je bio veliki svjetski kup na kojemu su bili svi moji kolege, pa sam se uspio s njima oprostiti na najljepši mogući način'', iskren je Seligman.

FOTO: Borna Jakšić/PIXSELL

Ipak, godinama se bavio gimnastikom bez ijedne ozbiljne ozljede, što smatra posebnim uspjehom za koji su, tvrdi, zaslužni i njegovi treneri Vladimir Mađarević i Boris Čulin koji su ga usmjeravali te mu davali vjetar u leđa.

''Meni je gimnastika dala sve u životu te me izgradila kao čovjeka. Ne bih, stoga, ništa mijenjao i sretan sam što sam se bavio upravo tim sportom. Međutim, nikada se nisam vidio isključivo i samo u dvorani, nego sam nastojao biti društveno odgovoran i aktivan u cjelokupnoj zajednici'', opisuje sportaš.

FOTO: Marko Banić/Reroot

U skladu s time, Seligman se nastavlja baviti sportom na brojne druge načine – stručni je televizijski sukomentator za gimnastiku, direktor Športskih objekata te potpredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i Zajednice osječkog sporta. Uz sve navedeno, suprug je i otac dvoje djece kojima se sada želi maksimalno posvetiti.

''Planiram i dalje na svakom polju svojega djelovanja davati svoj maksimum, a ponajprije provoditi što više vremena s obitelji jer me nije znalo biti doma i po 200 dana godišnje. Gimnastika i sport jedan su maleni dio života koji je, kako su znali govoriti moji treneri, samo priprema za ono što dolazi poslije'', naglašava Seligman.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Navedeni je sportaš završio svoju izvanrednu gimnastičku karijeru pred osječkom publikom na DOBRO World Cupu, obilježivši 32 godine predanosti i uspjeha, dok njegova poruka o podršci i posvećenosti ostaje zabilježena kao trajni pečat njegovog sportskog naslijeđa.


Izdvojeno

Reci što misliš!