Sport / Ostalo

Višestruki državni prvak

Marin Županović: Sa 45 godina na leđima i dijagnozom paraplegije obara rekorde

Marin Županović: Sa 45 godina na leđima i dijagnozom paraplegije obara rekorde
Marin Županović

Osim za predstojeću godinu koja će ponovno biti ispunjena brojnim nacionalnim natjecanjima, Marin se priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu u svibnju te Paraolimpijske igre u Parizu u kolovozu 2024.

Osječki paraatletičar Marin Županović nedavno je završio uspješnu natjecateljsku sezonu, odnijevši zlato na paraatletskom mitingu u Rijeci. Budući da je u svega manje od godinu dana osvojio 12 medalja, odlučili smo porazgovarati s njime o tajni njegova tolikog uspjeha i daljnjim planovima.

Ovaj rođeni Osječanin, koji će u subotu napuniti 45 godina, oduvijek je volio sport. Već 2000. godine postao je državni prvak u motociklizmu, no godinu dana nakon toga stradao je u utrci i dobio dijagnozu paraplegije, zbog koje je vezan uz invalidska kolica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, to ga nije spriječilo da se nastavi aktivno baviti sportom. Godine 2019. tako je pozvan na Međunarodne sportske igre u Zenici, gdje je sasvim spontano otkrio svoj talent za bacanje koplja.

''Slučajno sam bio pozvan na natjecanje na kojemu sam se odlučio pokušati baviti navedenim sportom. Na kraju sam odnio zlato u koplju te se ispostavilo da sam nadaren i da bih se trebao usmjeriti isključivo prema treniranju te discipline'', izjavljuje Županović za SiB.hr.

Nakon toga, tri je godine trenirao u Atletskom klubu osoba s invaliditetom Vinkovci. Budući da mu je bilo daleko gotovo svakodnevno putovati do tamo, zahvalan je što se početkom ove godine u AK Slavonija-Žito osnovala paraatletska sekcija koja mu je omogućila da nastavi trenirati u svom rodnom mjestu i počne ostvarivati iznimne rezultate što za klub, što za grad Osijek.

ak slavonija-žito u puli
Natjecanje u Puli Član Atletskog kluba Slavonija-žito postao državnim prvakom u bacanju koplja

Danas je Županović višestruki prvak Hrvatske i aktualni državni rekorder u bacanju koplja i diska (F54). Ubrzo nakon učlanjenja u AK Slavonija-Žito dobio je priliku nastupati ne samo na nacionalnim, nego i na velikim međunarodnim natjecanjima.

Sezonu je tako započeo u veljači, osvajanjem šestog mjesta na WPA Grand Prix mitingu u Dubaiju s rezultatom u iznosu od 17,30 metara. U kontekstu ostalih inozemnih natjecanja, Županović je nastupao dva puta u Češkoj, gdje je zauzeo četvrto mjesto, na Grand Prixu u talijanskom Jesolu, na kojemu je odnio srebro te na međunarodnom prvenstvu u Kruševcu, gdje je osvojio prvo mjesto s postignutom daljinom u iznosu od 21,93 metra.

FOTO: Marin Županović

Na paraatletskim natjecanjima u Hrvatskoj uglavnom je osvajao zlato, među kojima se ističu Croatia Open 2023. u Puli, Zagreb Open 2023. te miting u Velikoj Gorici, na kojemu je dosegnuo daljinu u iznosu od 22,60 metara. Na jednom je od pak posljednjih mitinga u Vinkovcima čak četiri puta oborio državni rekord u bacanju koplja u svojoj kategoriji, dosegnuvši krajnjih 24,22 metra.

''Sezona je zaista bila izuzetno uspješna, a posebno sam zadovoljan suradnjom sa svojim trenerima. Postigao sam značajan napredak u osobnim rezultatima tijekom cjelokupne sezone, ali i u usporedbi s prethodnom godinom. Tada sam ostvarivao udaljenost od 19, dok sada držim hrvatski rekord s impresivnih 24,22 metra'', ističe Županović.

marin županović ak slavonija-žito
Član AK Slavonija-Žito Sjajni Županović do rekordnih 24,22 metra!

Zbog svih njegovih postignutih uspjeha, izbornik i nekadašnji trener AK Slavonija-Žito Damjan Sedić uvrstio ga je među reprezentativce, pa se sportaš trenutno nalazi na zimskim pripremama seniorske paraatletske reprezentacije u Medulinu. S njime je tamo i trener Krešimir Dumančić, što Županoviću zasigurno olakšava pripremne aktivnosti za sljedeću natjecateljsku sezonu.

''Pripreme protiču u najboljem redu. Osim tri obroka i dva treninga dnevno, tu su i kvalitetan odmor te razgovori i druženja s ostalim kolegama paraatletičarima. U ovom su sportu najbitniji naspavanost, tjelovježba i redovan obrok'', navodi Županović.

FOTO: Marin Županović

Osim za predstojeću sezonu koja će ponovno biti ispunjena brojnim nacionalnim natjecanjima, Marin se priprema za Svjetsko prvenstvo u Japanu u svibnju te Paraolimpijske igre u Parizu u kolovozu 2024. Plan mu je, govori, pokušati prestići sadašnju normu te se plasirati na barem jedno od navedenih natjecanja.

''Iako po godinama nisam mlad, mlad sam u ovom sportu – tek sam ove godine počeo ozbiljno trenirati, tako da je preda mnom još dosta toga što trebam proći i napraviti, ali pokušavam što prije i što kvalitetnije ostvariti daljine koje su mi potrebne za ta velika natjecanja'', tvrdi Županović, nadajući se kako će, budući da je prvi paraatleričar iz Osijeka, uspjeti potaknuti još osoba s invaliditetom s ovih područja da se počnu baviti sportom.

''Otkako se bavim paraatletikom, osjećam se mnogo zdravije. Sport je dobar i za socijalizaciju i uključivanje osoba s invaliditetom, tako da savjetujem svima, i mladima i starima, da se priključe bilo kojem klubu i bilo kojem sportu, ovisno o tome što ih najviše zanima i u čemu smatraju da su ili bi mogli biti dobri'', poručuje Županović.

FOTO: Marin Županović

Osim što postiže zavidne sportske rezultate što na nacionalnoj, što na inozemnoj razini, Marin svojom ustrajnošću i borbom vidljivo inspirira i druge ljude. Ako je u svega manje od godinu dana ostvario ovakva postignuća, preostaje nam samo čestitati mu te ga bodriti u njegovim idućim uspjesima, za koje ne sumnjamo da će biti još veći i značajniji.


Izdvojeno

Reci što misliš!