Sport / Nogomet

Na utakmici 12. listopada

UEFA pokrenula novi postupak protiv Hrvatske reprezentacije: Na Pampasu protiv Turske bez gledatelja?

UEFA pokrenula novi postupak protiv Hrvatske reprezentacije: Na Pampasu protiv Turske bez gledatelja?
Dario Šimović

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike

Krovna europska nogometna organizacija UEFA pokrenula je disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog rasizma i diskriminacije na utakmici Europskih kvalifikacija između Hrvatske i Latvije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeka, objavio je HNS.

Promatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojemu je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima zamjećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istaknuo ustašku zastavu, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatski nogometni savez trenutno je pod uvjetnom kaznom zbog diskriminatornog ponašanja navijača na završnici Lige nacija te bi nova kazna potencijalno mogla aktivirati kaznu igranja jedne domaće utakmice bez publike. Prvu iduću domaću utakmicu hrvatska reprezentacija igra 12. listopada upravo na osječkoj Opus Areni.

''Zaštitarska služba primijetila je krajem prvog poluvremena dvije osobe koje dižu nedozvoljenu zastavu, izdvojila ih te predala policijskim službenicima, kao i navedenu zastavu. Hrvatski nogometni savez odmah je po prijavi UEFA-e uputio službeni dopis Općinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj te Ravnateljstvu policije sa zamolbom da se očituju o rezultatima kriminalističkog istraživanja i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog očitovanja mogao obavijestiti Disciplinsku komisiju Uefe o tomu kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionirane. Tijekom policijskog postupka, identificirana je i treća osoba koja je pomogla unijeti zastavu na stadion te je protiv sve tri osobe podnesena prekršajna prijava i pokrenut pravosudni postupak'', poručuju iz HNS-a.

Također, napominju kako će HNS obavijestiti UEFA-u o svim detaljima temeljite pripreme i sigurnosnim aktivnostima uoči, za vrijeme i nakon utakmice kako bi se prevenirala i spriječila sva protuzakonita ponašanja, a što je rezultiralo izvrsnom atmosferom bez ijednog nedozvoljenog povika. Najavljuju i poduzimanje svih pravnih opcija prema ''osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji te ugledu Republike Hrvatske''.

''Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice, gdje su naši navijači bili besprijekorni, što je vidljivo i u izvještaju delegata koji nije imao zamjerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Ravnateljstvu policije na svemu što su u suradnji sa Savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenata, no krajnje neodgovorno, protuzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u cijelosti'', izjavljuje voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević.

Dodaje i kako će učiniti sve u ovom postupku kako bi uvjerili UEFA-u da zbog ponašanja trojice pojedinaca ne treba kazniti sve navijače i našu reprezentaciju te da će hrvatska država odgovarajuće procesuirati ovaj slučaj i poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje i veličanje ustaškog pokreta u modernoj, nezavisnoj i europskoj Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivo i strogo kažnjivo.

''No, postoji realna mogućnost da u Osijeku bude zatvoren dio stadiona, ili čak cijeli, što bi bilo ogromno razočaranje i neprocjenjiva šteta za reprezentaciju i sve njezine navijače. Zbog toga ćemo poduzeti zaista sve raspoložive pravne korake kako bi osobe odgovorne za ovaj incident materijalno i pravno odgovarale za ogromnu nanesenu štetu'', zaključuje.


Izdvojeno

Reci što misliš!