Promo

Ideja, financiranje, realizacija

Inovativna usluga skrbi za starije osobe na području Baranje

Inovativna usluga skrbi za starije osobe na području Baranje

Telecare pruža mnoge koristi, uključujući brži odgovor u hitnim situacijama, smanjenje potrebe za hospitalizacijom, podršku neovisnom životu, smanjenje osjećaja izolacije i bolje upravljanje kroničnim bolestima

Alarmantno narušeno zdravlje, prometna izoliranost (teška dostupnost zdravstvenih ustanova), samački život, slabo financijsko stanje i nemogućnost brige o sebi te svojoj okolini dovelo je do ideje o uspostavi telecare usluge putem koje će korisnicima biti dostupna adekvatna pomoć u slučaju hitnih stanja.

Većina osoba živi sama i djeca su im raseljena ili nisu u mogućnosti adekvatno brinuti za roditelje. Ova činjenica uzrokuje društvenu izoliranost, značajno onemogućenu mobilnost i zadovoljavanje osnovne brige o sebi. Starenje, iseljavanje, propadanje zdravstvenog stanja je stvarnost koju ovim programom ne možemo nužno promijeniti, ali ju možemo učiniti podnošljivom, dostojanstvenijom i za sustav socijalne i zdravstvene skrbi lakšom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ideja o uspostavi usluge telecare postala je stvarnost zahvaljujući suradnji između Udruge žena "Izvor" i Općine Kneževi Vinogradi. Zajednički razrađena projekta ideja prijavljena je na Poziv za prijavu trogodišnjih programa organizacija civilnog društva pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pozitivno ju je ocijenilo te je tako osigurano financiranje ovog trogodišnjeg programa. Ovo partnerstvo pokazuje posvećenost zajednici i brigu za svoje najstarije članove. Ova suradnja jača našu lokalnu zajednicu i predstavlja model kako brinuti o starijima, čuvajući njihovo zdravlje i dobrobit kao svoj prioritet.

Program "Pomoć nadohvat ruke" predstavlja inovativnu uslugu skrbi koja pruža vitalnu podršku starijim građanima na području općina Kneževi Vinogradi, Čeminac, Draž i Popovac. Ova inicijativa temelji se na naprednoj tehnologiji SOS uređaja, pružajući hitni kontakt i brzu reakciju u slučajevima zdravstvenih i životno opasnih situacija. U prvoj godini provedbe nabavljeno je, konfigurirano i koristi se 10 uređaja (SOS-alarmi).

Što je usluga telecare, što su SOS uređaji i kako sve to funkcionira?

Telecare je napredna usluga koja omogućuje pružanje skrbi i nadzora korisnicima na daljinu, koristeći tehnologiju komunikacijskih sredstava. Ova usluga je osmišljena kako bi poboljšala kvalitetu života i podržala osobe koje žive same, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima ili invaliditetom, kao i druge osobe koje trebaju redoviti nadzor i brigu.

Telecare pruža mnoge koristi, uključujući brži odgovor u hitnim situacijama, smanjenje potrebe za hospitalizacijom, podršku neovisnom životu, smanjenje osjećaja izolacije i bolje upravljanje kroničnim bolestima. Usluga telecare može biti od velike pomoći za korisnike i njihove obitelji, pružajući im mir i sigurnost.

SOS uređaji koji čine srž ovog programa su jednostavni za upotrebu i pružaju iznimnu funkcionalnost. Osobe starije životne dobi koje koriste ovu uslugu nose mali, diskretni uređaj sa sobom. U slučaju hitnih situacija, bilo zdravstvene prirode ili neke druge nužnosti, korisnik može jednostavno pritisnuti tipku na uređaju.

Odmah nakon pritiska na tipku, kontakti zaduženi za reakciju bit će obaviješteni. Oni tada mogu brzo odgovoriti na poziv i pružiti neophodnu pomoć. Bez obzira na to radi li se o iznenadnoj nemoći ili nekoj drugoj izvanrednoj situaciji, ova usluga osigurava da se starijim osobama pruži hitna podrška kada im je najpotrebnija.

Tijekom ovog trogodišnjeg programa planirano je nabaviti i konfigurirati ukupno 30 uređaja za 30 korisnika te na taj način pružiti njima i njihovim obiteljima neophodnu podršku za sigurniji i mirniji život.

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge žena „Izvor“ i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Izdvojeno

Reci što misliš!