Promo

novi kompleks kbc-a

Održana završna konferencija projekta pod nazivom "Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek"

Održana završna konferencija projekta pod nazivom
PR

Izgradnjom novog KBC-a riješit će se nedovoljni kapaciteti postojećeg KBC-a, nedovoljna funkcionalnost i opremljenost sadašnjeg KBC-a te nedovoljno učinkoviti poslovni procesi

Završna konferencija projekta pod nazivom „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ održana je u prostorijama Objedinjenog hitnog bolničkog prijema 27. prosinca 2023. godine s početkom u 12 sati. Svrha je završne konferencije predstavljanje rezultata projekta svim zainteresiranim dionicima, medijima i široj javnosti.

Epohalan projekt za cijeli istok Hrvatske

Završnoj je konferenciji prisustvovala saborska zastupnica Nataša Tramišak u ime Osječko-baranjske županije, pročelnica upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romana Kovačević u ime Grada Osijeka, direktor tvrtke Respect-ing Darko Ojvan te pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje Sanja Pešić koja je otvorila konferenciju pozdravnim riječima.

Nakon kratkoga predstavljanja važnosti navedenoga projekta sve je prisutne pozdravila saborska zastupnica Nataša Tramišak koje je istaknula kako je završetak projekta pripreme tehničke i studijske dokumentacije važan korak prema realizaciji izgradnje novoga kompleksa Kliničkog bolničkog centra Osijek. Također, naglasila je kako je ovim projektom započeo proces promjene kvalitete i standarda života u istočnoj Hrvatskoj koji će potaknuti i neke daljnje pozitivne promjene na ovome području.

Projektiranje zgrade bolnice naspram klasičnog projektiranja

Darko Ojvan, direktor tvrtke Respect-ing, prisutnima je iznio važne informacije vezane uz pripremu projektno-tehničke dokumentacije. Tijekom prikaza animacije novoga kompleksa KBC-a Osijek, Ojvan je govorio o lokaciji, dizajnu objekta te svim sadržajima će kompleks sadržavati. Naglasio je da da budući objekt ima šest etaža.

Koliko je cijeli projekt izgradnje kompleksan prikazuju i druge brojke, poput 1400 parkirnih mjesta i 38 kirurških dvorana, a cjelokupna vrijednost projekta izgradnje procjenjuje se na oko 700 milijuna eura.

Višegodišnji posao pripreme koji do izražaja dolazi prilikom realizacije izgradnje

U posljednjem dijelu konferencije pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje Sanja Pešić iznijela je osnovne informacije o projektu te o tijeku provedbe projekta. Trajanje je projekta od 1. svibnja 2019. godine do 31. prosinca 2023. godine, a projekt je obuhvaćao izradu studije izvodljivosti i izradu glavnog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek. Sveukupan iznos projekta iznosi 4.684.318,80 € (35.294.000,00 HRK) od čega je 3.981.670,98€ (29.999.900,00 HRK) sufinanciranih iz sredstava Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak od 702.647,82€ (5.294.100,00 HRK) iz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i vlastitih sredstava Kliničkoga bolničkog centra Osijek.

Budući izgled  novog osječkog KBC-a Fotogalerija

Nekoliko razloga pokretanja ovoga projekta trenutno su stanje objekata u sadašnjem kompleksu KBC-a, ograničene mogućnosti za provedbu multidisciplinarnih organizacija te nedovoljno moderne operacijske dvorane. Izgradnjom novog KBC-a riješit će se nedovoljni kapaciteti postojećeg KBC-a, nedovoljna funkcionalnost i opremljenost sadašnjeg KBC-a te nedovoljno učinkoviti poslovni procesi. Naglasila je kako je opći cilj projekta poboljšanje životnog standarda te kvalitete zdravstvene skrbi s obzirom na to da je KBC Osijek jedini Klinički bolnički centar na istočnome dijelu Hrvatske koji obuhvaća 5 županija. Uspješnim završetkom ovoga projekta stvoreni su preduvjeti za prijavu projekta i realizaciju izgradnje i opremanja novoga Kliničkog bolničkog centra Osijek koji će biti na lokaciji između Gacke i obilaznice.

Na samome kraju konferencije Pešić je izrazila zadovoljstvo svih dionika ovoga projekta te istaknula kako s nestrpljenjem očekuju poduzimanje daljnjih koraka koji će dovesti do što skorije realizacije izgradnje novoga kompleksa KBC-a.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!