Promo

zdravabuducnost.org

Nova inicijativa Zdrava budućnost djece upozorava na štetnost zabranjenog pesticida za dječje zdravlje

Nova inicijativa Zdrava budućnost djece upozorava na štetnost zabranjenog pesticida za dječje zdravlje
PROMO

Slogan inicijative, "Kao odgovornost. Kao prioritet.", odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece

U želji da postave temelje za sigurniju budućnost sve djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavlja novu inicijativu Zdrava budućnost djece. Ova inicijativa ima za cilj upozoriti na ozbiljnost prisutnosti klorpirifosa u okolišu, s posebnim naglaskom na hrani koju konzumiraju naši najmlađi.

Reakcija Centra proizlazi iz uznemirujuće vijesti koja je odjeknula kroz medije krajem prošlog mjeseca, otkrivajući da je u hrvatskim mandarinama pronađen zabranjen pesticid klorpirifos, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj  znanstvenih studija te zbog kojih je i on konačno zabranjen u travnju 2020. godine u cijeloj Europskoj uniji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slogan inicijative, "Kao odgovornost. Kao prioritet.", odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece.

Unatoč zabrani klorpirifosa u travnju 2020. godine u cijeloj Europskoj uniji, ovaj pesticid i dalje se neprimjereno pojavljuje u našem okolišu, posebno u hrani koju konzumiraju djeca. Stoga je misija inicijative jasna: informirati javnost o opasnostima klorpirifosa, pridavajući poseban značaj hrani koja je namijenjena najosjetljivijem dijelu našeg društva.

Povezan s teškoćama u razvoju

Štetnost klorpirifosa nije zanemariva. Znanstvene studije povezuju ovaj pesticid s ozbiljnim poteškoćama u razvoju kod djece, uključujući poremećaje u razvoju mozga, hiperaktivnost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanje u rastu i smanjeni kvocijent inteligencije.

- Inicijativa "Zdrava Budućnost Djece" neće mirno stajati dok se ova prijetnja ne suzbije. Pozivamo javnost da nam se pridruži u ovoj važnoj borbi za zdraviju budućnost naše djece. Budimo zajedno u podizanju svijesti i postavljanju zdravlja naše djece kao apsolutnog prioriteta Vaša podrška je ključna. Jer svako dijete zaslužuje priliku za sretnu i zdravu budućnost - poručili su predstavnici inicijative.

O primjeni i zabrani

Klorpirifos se obično primjenjuje prskanjem na usjeve u tekućem obliku, koristeći prskalice ili raspršivače, čime se ravnomjerno raspoređuje po biljkama. Primjena ovog insekticida često se događa tijekom vegetacije, kada su štetnici najaktivniji i predstavljaju prijetnju usjevima.

Klorpirifos se često koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih štetočina, uključujući gusjenice, kukce, grinje i druge insekte koji mogu prouzročiti ozbiljne štete usjevima. Kako bi se povećala učinkovitost, primjena klorpirifosa često se ponavlja prema potrebi tijekom vegetacijske sezone.Radi se o pesticidu koji se u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama legalno upotrebljavao od 2006. godine i postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. Točnije, klorpirifos je od 2006. godine zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU, osim u Švedskoj, Finskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Sloveniji i Hrvatskoj.

Prema uredbi o zabrani Europske komisije sve članice su 16. siječnja 2020. godine bile obvezne oduzeti odobrenje sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže klorpirifos s rokom zbrinjavanja zaliha do 16. travnja iste godine. Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je njihovu registraciju na našem području i dopustilo je da se zalihe distribuiraju još iduća dva mjeseca, a primjenjuju do 16. travnja 2020. godine. Pritom, 16.veljače 2020. godine zabranjen je uvoz voća i povrća u EU i iz trećih zemalja u kojima se nalazi sporni pesticid.

Djelovanje inicijative

Inicijativa Zdrava budućnost djece nastala je kao reakcija Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na pojavu zabranjenog pesticida klorpirifosa na području Republike Hrvatske. Okupljaju stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, nutricionizma, agro biotehnike i drugih relevantnih disciplina s ciljem ukazivanja na ovaj ozbiljan problem i stvaranja okruženja za zdravu budućnost djece.

Ona je naša odgovornost i prioritet.

Informacije o djelovanju inicijative možete uskoro pronaći na njihovoj službenoj web stranici zdravabuducnost.org


Izdvojeno

Reci što misliš!