Promo

Sajam studentskih proizvoda

Pogledajte kako ovaj fakultet jača poduzetnički mindset kod studenata

Pogledajte kako ovaj fakultet jača poduzetnički mindset kod studenata
PR

Studenti ekonomskog smjera (Ekonomika poduzetništva) na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike već niz godina sami osmišljavaju proizvode za tržište i 'prodaju' putem aplikacije koju su razvili njihovi kolege s informatičkog smjera (Informacijski i poslovni sustavi)

U utorak, 13. lipnja 2023. na Fakultetu organizacije i informatike održan je Sajam studentskih proizvoda. Radi se o projektu koji već niz godina, uz potporu nastavnika na predmetu Poduzetnički pothvat na 3. godini prijediplomskog studija Ekonomika poduzetništva, organiziraju studenti s ciljem simulacije stvarnog poslovanja, pri čemu sami pribavljaju inpute za proizvodnju, organiziraju i realiziraju proizvodni proces, definiraju cjenovnu strategiju te na posljetku jačaju svoje prodajne vještine. Uz sve to, u suradnji s kolegama s prijediplomskog studija Informacijski i poslovni sustavi koriste aplikaciju Trade Fair, koja kupcima služi da dođu do željenog proizvoda. 

- Projekt naglašava našu interdisciplinarnost i povezivanje ekonomskih i informatičkih znanja i vještina te jača poduzetnički mindset naših studenata – smatra prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, koja zajedno s profesoricama izv. prof. dr. sc. Irenom Konecki, izv. prof. dr. sc. Kristinom Detelj i dr. sc. Tamarom Šmaguc, usmjerava studente kroz proces osmišljavanja, stvaranja i postavljanja proizvoda "na tržište".

Kupci koriste FOI aplikaciju za kupnju studentskih proizvoda

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studenti su tako za ovaj sajam, u timu od troje ili četvero studenata, osmišljavanjem i stvaranjem proizvoda stvorili vrijednost, dok je sredstvo prometa i plaćanja bila valuta posebno osmišljena za tu prigodu. Naime, u suradnji s timom izv. prof. dr. sc. Zlatka Stapića  iz Laboratorija za primijenjeno softversko inženjerstvo FOI-ja, za tu prigodu osmišljena je posebna aplikacija „Trade Fair“, kroz koju su kupci mogli doći do željenog proizvoda. 

Članovi Laba i studenti informatičkog studija Mislav Matijević, mag. inf. i Joshua Lee Fletcher su ove godine pripremili potpuno novu verziju aplikacije koja je građena za više platformi. Studenti su u aplikaciji kreirali profil svojeg poduzeća ili OPG-a, zatim su unijeli svoje proizvode, a kupci su odabirom željenih proizvoda studentima iste platili unošenjem koda za kupnju. Na taj način su studenti ekonomskog usmjerenja mogli unaprijediti svoja tehnička znanja i informatičke vještine. 

- Sinergija informatičkih i ekonomskih znanja te poslovnih vještina ključ su interdisciplinarnosti koja čini studijske programe FOI-ja jedinstvenima i prepoznatljivima u domeni visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj – ističe profesorica Klačmer Čalopa.

Sudjelovanje na sajmu jedna je od aktivnosti kojom studenti stječu potrebne bodove za polaganje predmeta. Boduju se inovativnost i kvaliteta proizvoda, uređenje prodajnog mjesta, prodajne vještine te ostvareni prihod, a u tome ih ocjenjuju tzv. tajni kupci. Koliko su studenti bili kreativni, pogledajte u fotogaleriji >>> FOTOGALERIJA.


Izdvojeno

Reci što misliš!