Lifestyle / Ostalo

Dan planeta Zemlje

Na Papuku u Geo info centru obilježen Dan planeta Zemlje: "Čuvajte je!"

Na Papuku u Geo info centru obilježen Dan planeta Zemlje:
RTL

Zemlja, treći planet od Sunca, u crnom svemiru - plavi planet koji najviše volimo

Dan je planeta Zemlje, a ove godine obilježava se uz slogan Planet protiv plastike. Idealan je dan za razmisliti o tome možemo li i mi smanjiti zagađenja okoliša, posaditi drvo ili na neki drugi način bolje uskladiti svoj život s prirodom, piše Danas.hr.

Zemlja, treći planet od Sunca, u crnom svemiru - plavi planet koji najviše volimo. "Jer je Zemlja naš jedini dom", kaže za RTL Nina, učenica OŠ Ivanovec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A 30 posto njenog kopna i 70 posto vode dom je i drugima bez kojih ne možemo. "Na Zemlji žive i živa bića koja nam isto daju i hranu, hranu dobivamo od njih i biljke od kojih dobivamo kao prvo kisik", kaže Karlo, učenik OŠ Ivanovec.

Puno je toga važno, sve je povezano, a najvažnije se najkraće može reći i ovako. "Zemlja je ono – priroda, baš mi je lijepa", kaže Stjepan, učenik OŠ Ivanovec.

Da bi lijepa i ostala i opstala dobro je o njoj učiti što više - posebno na njen dan. "Nama je ovo prigoda za obilježiti Dan planeta Zemlje, a ujedno i obaviti svoju terensku nastavu u kojoj planiramo svake godine barem jedan park prirode ili nacionalni park posjetiti", kaže Palmina Novak, učiteljica u OŠ Ivanovec.

Pa su iz Međimurja stigli u Slavoniju, na Papuk, geološki najraznolikije područje Hrvatske, čije gorje bilježi sve. "Po geologiji možemo vidjeti kako se to sve razvijalo i na koji način je sve povezano u prirodi jer geologija je povezana s pedologijom, pedologija s biologijom, sa raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta", kaže Valentina Volf, voditeljica Geo info centra PP Papuk.

Educiraju i djeluju

Od prajuhe preko Panonskog mora i njegovih stanovnika pa sve do danas. Milijuni godina prolaze u edukativno – zabavnim trenucima virtualne stvarnosti. Današnja stvarnost je i veliko zagađenje prirode pa na Papuku zbog toga educiraju, ali i djeluju. "Pa smo čitavo proljeće posvetili aktivnostima čišćenja otpada na području Papuka u suradnji sa srednjoškolcima, vatrogascima i lokalnim komunalnim poduzećima", kaže Nikolina Erceg, voditeljica marketinga PP Papuk.

Slogan uz ovogodišnji Dan Zemlje je Planet protiv plastike, kojim se želi potaknuti na smanjenje korištenja plastike za dobrobit i nas i cijele planete. Mališanima je jasno pa evo i njihove poruke. "Ne bi trebali tako jako zagađivati zemlju, jer zemlja je zlato i ne bi mogli bez nje", kaže Karlo. "Čuvajte Zemlju, nemojte gluposti delati“, dodaje Stjepan.

"Zemlju volimo i moramo je čuvati, zato što je jedina Zemlja koju imamo", zaključuje Šimun.


Izdvojeno

Reci što misliš!