Lifestyle / Ostalo

Toni Šimunić

Osječanin s njemačkom adresom stvara fotografije koje ostavljaju bez daha, pogledajte galeriju

Osječanin s njemačkom adresom stvara fotografije koje ostavljaju bez daha, pogledajte galeriju
Toni Šimunić

Osim poziva da napravi samostalnu izložbu u jednom tamošnjem trgovačkom centru, Toni se može pohvaliti kako je jedan od rijetkih u Njemačkoj koji je fotografirao posljednje trenutke crvenih babuna

Toni Šimunić 28-godišnji je Osječanin koji trenutno radi kao tehničar za održavanje postrojenja u jednoj automehaničarskoj radnji u Njemačkoj, no hobi mu je fotografiranje prirode i životinja. Iako se fotografijom počeo baviti tek početkom godine, njegova djela puna detalja uistinu ostavljaju bez daha.

''Smatram da se ističem od drugih po osobnom pristupu fotografiji kojime nastojim ostaviti trag zadovoljstva i pozitivnih reakcija ne samo kod gledatelja, već i kod profesionalnih kolega. Za mene, fotografiranje nije samo pritisak na okidač, već putovanje duše koja pronalazi smisao u tišini prirode te njezinom beskrajnom plesu boja, oblika i zvukova'', objašnjava Toni za SiB.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kroz svoj rad, Toni pokušava uhvatiti esenciju divljine – trenutke kada se svijet oko nas zaustavlja i dopušta nam da uronimo u čudesni ritam prirode. Od intimnih portreta ptica kako lete zrakom, do grandioznih pejzaža koji oduzimaju dah – svaka Tonijeva fotografija priča je o povezanosti života i okoline.

Park prirode Papuk
Park prirode Papuk Pogledajte impresivne prizore s jednog od najljepših nacionalnih parkova prirode

''Fotografijama nastojim probuditi osjećaj divljenja i poštovanja prema svijetu koji nas okružuje te potaknuti ljude na povezivanje s prirodom na način koji će trajati generacijama'', tvrdi Toni.

Lokacije su koje Toni trenutno bilježi objektivom smještene u gradovima poput Stuttgarta, Münchena, Nürnberga, Augsburga i Ingolstadta. Osim poziva da napravi samostalnu izložbu u jednom tamošnjem trgovačkom centru, Toni se može pohvaliti kako je jedan od rijetkih u Njemačkoj koji je fotografirao posljednje trenutke života crvenih babuna.

''Zašto posljednji? Mužjaci su inače agresivni te ubijaju ženke i mlade, pa su ih iz nürnberškog zoološkog vrta odlučili uspavati ili premjestiti. Trenutak koji sam fotografirao zapravo me jako rastužio jer sam uhvatio objektivom posljednji zagrljaj babuna'', ističe Toni.

FOTO: Toni Šimunić

Unatoč stabilnom poslu i prihvaćenosti u inozemstvu, Tonijev je skorašnji plan vratiti se u Slavoniju te u njoj pokrenuti vlastiti biznis. Budući da mu je želja početi se profesionalnije baviti fotografijom, učlanit će se i u fotografski klub kako bi njegovi radovi ugledali svjetlo dana i na različitim izložbama.

''Do tada, svakako dolazim u Slavoniju iza Uskrsa pa ću fotografirati zoološki vrt, okolna jezera, prirodu i Kopački rit koji je prava fantazija u proljeće za fotografe. Osim toga, upustit ću se i u portretna fotografiranja unutar grada'', najavljuje Toni kojemu je jedan od najvećih fotografskih uzora David Attenborough, autor brojnih serijala o prirodi i životinjskom svijetu.

FOTO: Toni Šimunić

Ipak, Tonijeve su ambicije i planovi za fotografiranje još i mnogo veći, a sudeći prema kvaliteti njegovih radova, ali i njegovoj ljubavi i strasti prema fotografiranju, vjerujemo u to kako će se dobar dio njih uistinu ostvariti.

Očaravajući svijet prirode kroz objektiv Tonija Šimunića Fotogalerija

''Želim dijeliti tu sreću i zadovoljstvo koje osjećam dok fotografiram s drugima te potaknuti ljude na to da čuvaju i paze na majku prirodu jer je samo jedna. U konačnici, čuvanje prirode nije samo odgovornost, već i privilegija koju trebamo dijeliti s budućim generacijama'', zaključuje Toni.


Izdvojeno

Reci što misliš!