Lifestyle / Ostalo

Izraz ljubavi i poštovanja

Mnogi Osječani ne znaju da je danas Dan očeva, no evo što su im djeca pripremila

Mnogi Osječani ne znaju da je danas Dan očeva, no evo što su im djeca pripremila
Pixabay/Ilustracija

Dok neki preferiraju obilježavanje sv. Josipa, drugi jednostavno uživaju u navedenom danu s obitelji, znajući da su uzajamna ljubav i podrška najveći dar koji mogu dobiti

Danas je Dan očeva. Inače, u svijetu se obilježava svake treće nedjelje u lipnju, no u našoj i još nekim europskim zemljama slavi se 19. ožujka, na sv. Josipa, zaštitnika Hrvata.

Najstariji zapis koji spominje Dan očeva potječe još iz drevnog Babilona. Naime, tamo je prije četiri tisuće godina pronađena pločica na kojoj je dječak Elmesu ispisao čestitku svom ocu u kojoj mu je izrazio želju za dobrim zdravljem i dugim životom. Što se dogodilo s Elmesom i njegovim ocem nakon toga, nije poznato, ali je običaj obilježavanja Dana očeva opstao do danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Službeno gledajući, smatra se kako je prvi Dan očeva održan još davne 1908. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Kći koja je tada ostala bez oca zamolila je lokalnog svećenika da održi misu za sve njih.

19. ožujka Dokkica: Izložba dječjih radova u okviru projekta ''I tata je važan''

Ipak, postoji i teorija kako se Dan očeva počeo obilježavati dvije godine nakon toga. Naime, otac Sonore Smart Dood iz Washingtona bio je ratni veteran koji je odgojio nju i petero braće nakon smrti njihove majke. Sonori je došla ideja za uvođenjem Dana očeva tijekom slušanja propovijedi povodom Majčinog dana koji se također smatrao religijskim praznikom.

Njezinu su namjeru podržali lokalni vjerski vođe, pa se proslava navedenog dana ubrzo proširila i po ostalim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a potom i po cijelom svijetu.

Međutim, mnogi očevi ne znaju da je upravo danas njihov dan te ga, stoga, niti ne obilježavaju. Pitali smo Osječane kako ga planiraju i hoće li ga proslaviti, na što smo dobili raznolike odgovore.

''Ja sam starija generacija i ne obilježavam ništa. Toga ranije nije bilo'', objasnio je Miroslav (62), otac troje djece.

''Nisam ni znao da je sutra Dan očeva budući da primjećujem samo neradne dane. Nisam ga do sada slavio, niti me netko na njega upozorio. Djeca su mi ga nekada iz zezancije znala čestitati, na što bih bacio opasku: 'a gdje je pivo za staroga pa da proslavimo?'. Po meni je poštenije obilježiti Majčin dan jer je majka ipak uzvišeno biće, žena i vučica'', kazao je Igor (50), otac dvoje djece.

''Dan je kao i svaki drugi. Postavljam novi štednjak, a potom svečano kuham ženin omiljeni ručak'', najavio je Ivan (75), otac dvoje djece.

''Znam da je danas Dan očeva, ali nisam za takve stvari. Za ručak ću od žene dobiti omiljeno jelo i čokoladu'', rekao je Igor (26), otac dječaka.

''Dan očeva nisam nikada posebno obilježavao. Sjetim se često svog pokojnog oca kroz sve one riječi kojima me vodio kroz život i nadam se da će i moji sinovi činiti isto. Mi smo obična obitelj u kojoj su trojica muškaraca, a poznato je kako mi muški ne pamtimo datume te nemamo dovoljno mašte za neka posebna iznenađenja i poklone'', naveo je Igor (51), otac dvojice sinova.

Šetnja na Štefanje 2023.
'Veliki je propust ne uzeti dopust' Tate, jeste li svjesni svojih prava? Sve više očeva uzima roditeljski dopust

Ipak, ima i onih čija se djeca sjete prigodno obilježiti današnji dan, što je njihovim očevima posebno drago jer im takva gesta znači mnogo više od materijalnih poklona. Naime, procjenjuje se kako Amerikanci potroše više od milijardu dolara godišnje na darove očevima na ovaj dan, dok su naši Osječani pak danas dobili od svoje djece crteže nacrtane u školi.

''Ne očekujem ništa. Mislim da se danas samo počeo tražiti razlog da se na nešto troši. Puno sam sretniji kada mi dijete donese crtež te pokazuje ljubav i da me cijeni nego materijalno'', istaknuo je Tomislav (41), otac dviju djevojčica.

Poklon Tomislavu od njegovih dviju djevojčica; FOTO: T. M.

''Mi smo obitelj koja ne drži mnogo ni do većih datuma od Dana očeva. Svoju sam djecu naučio da se o onome do koga ti je stalo razmišlja stalno i svakoga dana, a ne onda kada netko zamisli dan nečega. Poklonom smatram to što su obojica postali prekrasni mladi ljudi i moj najveći oslonac. Uz to što su odlični učenici i studenti, dobri su ljudi, što je još važnije. Jedan izrađuje noževe od 14. godine i već je nekoliko puta napravio nož za mene koji je kasnije završio negdje drugdje. Stariji se pak počeo baviti preradom satova te mi, naravno, poklonio primjerak koji nosim samo u posebnim prigodama. Studiraju, rade, vrijedni su. Podupiremo se svakodnevno. Svaki trenutak s njima, meni je kao ocu najveći dar – svakoga dana, a ne samo na Dan očeva'', ustvrdio je Davor (54), otac dvojice sinova.

Davor sa sinovima; FOTO: D. B.

''Unazad dvije godine, taj mi dan mnogo više znači nego ranije jer sam se ponovio za jedno malo čudo koje mi je promijenilo život naglavačke. Još je mali, ali najveći mi je poklon kada dođem umoran s posla, a on se zatrči i zagrli me. Nadam se da ću i danas zaslužiti jedan zagrljaj. Ako ne, nema ručka za njega'', našalio se Dinko (36), otac dječaka.

''Uvijek smo obilježavali današnji dan jer u obitelji imamo dva Josipa i u Popovcu je ta župa. Obiteljski smo ga obilježili već u nedjelju jer smo danas svi puni obveza. No, u posljednje vrijeme, kako sam i sam otac, kći mi uvijek nešto pripremi na taj dan. Tako mi je i ove godine sastavila lijepu poruku, uz poneki slatkiš'', zaključio je Mario (42), otac djevojčice.

Poklon Mariju od njegove djevojčice; FOTO: M. J.

Iako Dan očeva obično mnogima prođe nezapaženo, povijest njegova obilježavanja obiluje zanimljivim anegdotama. Međutim, bez obzira na službenu priču njegova nastanka, važno je da se očevi svakoga dana osjećaju voljenima i cijenjenima, bilo kroz male geste ili dublje izraze ljubavi. Dok neki preferiraju obilježavanje sv. Josipa, drugi jednostavno uživaju u navedenom danu s obitelji, znajući da su uzajamna ljubav i podrška najveći dar koji mogu dobiti.


Izdvojeno

Reci što misliš!