Lifestyle / Ostalo

Kultni novogodišnji obrok

Državni prvak u kuhanju sarme otkrio svoj recept za ovo tradicionalno jelo: ''Tretiraš je kao ženu''

Državni prvak u kuhanju sarme otkrio svoj recept za ovo tradicionalno jelo: ''Tretiraš je kao ženu''
Marko Lukunić/PIXSELL

Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu

Zima je nezamisliva bez nje, tradicionalno je blagdansko jelo, a sarmu zovu i kraljicom novogodišnje trpeze. Državni prvak u čobancu, fišu, roštilju i kuhanju sarme, chef Željko Turalija, otkrio je svoj recept za nezaobilazno novogodišnje jelo - sarmu, piše Danas.hr.

Pravi je od domaćeg kupusa, mljevenog mesa u omjeru 80 posto svinjetine i 20 posto junetine, a u 10 posto količine mesa dodaje riže. Tu su i slanina, jaje, crveni i bijeli luk, slatka i ljuta paprika, peršin i začini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Slaninu i luk malo ćemo izdinstati pa ćemo dodati u tu mješavinu tako da i kad jedemo sarmu, osjetimo taj miris dima", rekao je Željko.

Sve je potrebno dobro izmiješati da se dobro poveže, a potom smjesu umotati u listove kupusa.

"Jednu stranu prebacim, ovu smotam i ovu samo uguram unutra", rekao je Željko.

Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu.

"Da juha ima šmek. Da se osjeti miris dima i masnoću da dobije", objašnjava stručnjak.

sarma
omiljeno zimsko jelo Ovaj recept za sarmu iz jugoslavenske kuharice star 40 godina morate probati

Sve se zalije vodom i poklopi tanjurom da se pri kuhanju ne bi dizalo. Bitno je i kako kuhati te pri tome biti strpljiv.

"Vrlo je bitno da sarma kada se kuha, vatra nije jaka. Znači, lagano mora krčkati. Kuha se dva i pol do tri sata", kaže Željko.

Sarma se dugo kuha, ali dugo i jede jer svakim podgrijavanjem kao da je još i bolja. Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti, ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!