Kultni novogodišnji obrok
Državni prvak u kuhanju sarme otkrio svoj recept za ovo tradicionalno jelo: ''Tretiraš je kao ženu''
Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu
Zima je nezamisliva bez nje, tradicionalno je blagdansko jelo, a sarmu zovu i kraljicom novogodišnje trpeze. Državni prvak u čobancu, fišu, roštilju i kuhanju sarme, chef Željko Turalija, otkrio je svoj recept za nezaobilazno novogodišnje jelo - sarmu, piše Danas.hr.
Pravi je od domaćeg kupusa, mljevenog mesa u omjeru 80 posto svinjetine i 20 posto junetine, a u 10 posto količine mesa dodaje riže. Tu su i slanina, jaje, crveni i bijeli luk, slatka i ljuta paprika, peršin i začini.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Bez obzira na to tražite li rustikalni doživljaj ili mirnu oazu, navedene kuće za odmor samo su jedne od brojnih koje pružaju savršeni bijeg iz gradske vreve u okrilje prirode
-
"Slaninu i luk malo ćemo izdinstati pa ćemo dodati u tu mješavinu tako da i kad jedemo sarmu, osjetimo taj miris dima", rekao je Željko.
Sve je potrebno dobro izmiješati da se dobro poveže, a potom smjesu umotati u listove kupusa.
"Jednu stranu prebacim, ovu smotam i ovu samo uguram unutra", rekao je Željko.
Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu.
"Da juha ima šmek. Da se osjeti miris dima i masnoću da dobije", objašnjava stručnjak.
Sve se zalije vodom i poklopi tanjurom da se pri kuhanju ne bi dizalo. Bitno je i kako kuhati te pri tome biti strpljiv.
"Vrlo je bitno da sarma kada se kuha, vatra nije jaka. Znači, lagano mora krčkati. Kuha se dva i pol do tri sata", kaže Željko.
Sarma se dugo kuha, ali dugo i jede jer svakim podgrijavanjem kao da je još i bolja. Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti, ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj.
Izdvojeno
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
Reci što misliš!