Lifestyle / Ostalo

Božićno čudo

Iz snova u stvarnost: Lukini prvi samostalni koraci obilježili Božić

Iz snova u stvarnost: Lukini prvi samostalni koraci obilježili Božić
Facebook/DNEVNIK

Lukinog brata Dominika upisali su u novu školu, a organizirali su brojne humanitarne koncerte i akcije kojima su prikupili tisuće eura za liječenje svog sina

Lukini koraci predstavljaju ostvarenje dugogodišnjeg sna njegovih roditelja. Ovaj sedmogodišnjak iz Kozarca pored Belog Manastira, suočen s cerebralnom paralizom, uspio je napraviti svoje prve korake upravo ovoga Božića.

"Suze su radosnice bile. Ne mogu vam opisati. Situacija je bila za mene šokantna, jednostavno kao da sanjam", izjavio je Lukin otac Marijan Novak za Dnevnik.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prognoze su bile pesimistične, a broj je slučajeva u kojima djeca uspiju pobijediti ovu tešku bolest i invaliditet izrazito malen.

"Međutim, ni mi u poliklinici, a pogotovo ni Lukini roditelji, nismo mogli prihvatiti te loše prognoze. Nakon tri godine teške i intenzivne rehabilitacije, dogodilo se pravo malo božićno čudo – Luka je počeo samostalno hodati", istaknuo je dr. sc. Svetislav Polovina, specijalist fizikalne medicine.

No, istinsko čudo leži i u nevjerojatnoj upornosti Lukinih roditelja koji su dali sve kako bi podržali svaki njegov korak. Sada žive u Zagrebu i svakodnevno ga vode na terapije. Lukinog brata Dominika upisali su u novu školu, a organizirali su brojne humanitarne koncerte i akcije kojima su prikupili tisuće eura za liječenje svog sina.

"Traženje načina za liječenje djeteta bilo je iznimno stresno i bolno. Kada vidim koliko još ima djece sličnih problema, svjesna sam da država nije u mogućnosti financirati sve i da se sve mora privatno rješavati jer ono je što bolnice pružaju tek tjedan dana svakih 5-6 mjeseci", naglasila je Katarina Novak, Lukina majka.

poziv ljudima dobrog srca Za Lukin korak - pomozite malom Baranjcu da prohoda

Kako bi pružili Luki najbolju terapiju, roditelji su zamijenili zelenilo Baranje za stan od 20 kvadrata koji im je privremeno dala na korištenje udruga "Ljubav na djelu".

"Život je u takvim uvjetima težak. Sve se svodi na jednu prostoriju gdje se kuha i spava, s jednim odvojenim WC-om, strmim stepenicama, na drugom katu bez lifta", dodala je Novak.

Ipak, snagu za takvu borbu pruža im bezuvjetna ljubav prema sinu, kao i snažno obiteljsko zajedništvo.

"Obitelj je sve. Ona ima moć premještanja granica iz nemogućeg u moguće. Snaga obitelji i ljubavi može izliječiti sve bolesti. Dajemo sve od sebe i posvećeni smo ovoj borbi", naveo je Lukin otac.

Pomoć u stanovanju i nabavi novih proteza, čija je cijena 10 tisuća eura, mnogo bi im značila.

"Želim zahvaliti svima koji su nam dosad pomogli i onima koji će to tek učiniti. Hvala vam od srca. Jednog će vas dana Bog nagraditi", zaključila je obitelj Novak.


Izdvojeno

Reci što misliš!