Lifestyle / Ostalo

Bezbroj situacija

Najznačajniji događaji iz 2023.: Što je Osijek sve preživio ove godine i po čemu ju pamte naši čitatelji

Najznačajniji događaji iz 2023.: Što je Osijek sve preživio ove godine i po čemu ju pamte naši čitatelji
PIXSELL

Požar u Dravi, svinjska kuga, visoki vodostaj i brojni drugi događaji obilježili su 2023. godinu u Slavoniji i Baranji

Godina 2023., složit ćete se, bila je izrazito turbulentna, posebno za grad na Dravi, što u pozitivnom, što u negativnom smislu. Krenimo redom.

Ove je godine cijelu Hrvatsku, pa tako i grad Osijek obilježilo uvođenje nove valute, čije je korištenje stupilo na snagu već 1. siječnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se za nekoliko dana ukida dvojno iskazivanje cijena, a kuna polako i službeno pada u zaborav, vjerujemo kako su se mnogi od nas već naviknuli ili se barem sve više privikavamo na korištenje eura.

bankomat euri
zbogom, kune Od danas je u Hrvatskoj službena valuta euro! Donosimo ključne informacije koje trebate znati

Jedan je od najpoznatijih događaja po kojemu je Osijek postao regionalno, ali i šire prepoznatljiv otvorenje Opus Arene na Pampasu u srpnju. Riječ je o najsuvremenijem nacionalnom stadionu koji može primiti i do 13 tisuća ljudi, a u Hrvatskoj jedinstven je po činjenici kako ima dva velika semafora u sjeverozapadnom i jugoistočnom kutu, kao i najmodernija rješenja ozvučenja i rasvjete te su mu sva mjesta natkrivena.

Također, na navedenom su stadionu u ovih nekoliko mjeseci odigrane važne nogometne utakmice za NK Osijek, ali i reprezentaciju. Među njima posebno se ističe poraz Hrvatske od Turske 0:1 12. listopada.

Opus Arena Osijek Fotogalerija

Uz otvorenje Opus Arene, tijekom ljetnih dana dogodio se jedan od najviših vodostaja Drave u povijesti ne samo u Osijeku, nego i u okolnim mjestima. 

Vodostaj je u gradu na Dravi u kolovozu tako iznosio rekordnih 418 centimetara, a njegovom su porastu pridonijele prethodne brojne oluje i grmljavinska nevremena.

Drava kod Osijeka Fotogalerija

Drugu polovicu 2023. godine obilježilo je i širenje afričke svinjske kuge u Slavoniji i Baranji. Do kraja listopada, svi su svinjogojci na navedenom području morali usmrtiti sve svinje koje nisu držali u zaštićenim uvjetima, pa je tako u tri županije ubijeno više od 30 tisuća svinja. Pojava spomenute bolesti rezultirala je brojnim tržišnim poremećajima, a tako i poskupljenjima.

PROF. IVO GRGIĆ ZA DANAS.HR Stručnjak odgovorio na pitanja o afričkoj svinjskoj kugi: ''Ne bih preporučio nikome da takvo meso proba''

Vrhunac negativnih događaja u Osijeku u 2023. godini svakako je nezapamćeni požar u tvrtki Drava International koji je buknuo 4. listopada. Požar u navedenoj tvornici za preradu plastike gašen je nekoliko dana te je, osim što je smanjio kvalitetu zraka na području grada i okolice, onemogućio uzgoj voća i povrća u Brijestu i selima u blizini.

Najgora je činjenica ta što se ni do današnjeg dana nije saznalo kako je do požara takvih razmjera uopće došlo, stoga postoje različite teorije o tome je li podmetnut ili je pak uzrokovan ljudskom pogreškom.

Pogled iz zraka na požar u Dravi International, 5.10.2023. Fotogalerija

Ipak, naši će čitatelji 2023. godinu pamtiti po mnogim pozitivnim situacijama iz osobnog života. Većinom je riječ o događajima poput rođenja prvog djeteta ili dobivanja unučadi.

''Nakon tri godine borbe s umjetnom oplodnjom, napokon sam ostala trudna'', napisala nam je Ivona.

U ovoj je godini bilo i mnogo poslovnih uspjeha, pa je Mario naveo kako je također nakon dugo vremena dobio posao na kojemu je, tvrdi, sretan i zadovoljan. Ima i onih koji su otišli u mirovinu, dok Nada ističe kako je položila vozački ispit iz prvog puta u 57. godini.

Nažalost, bilo je i negativnih komentara, iako su u manjini. Tako nam je Andreja rekla kako joj 2023. godina nije ni po čemu bila posebna te kako će ju ''rado strpati u ladicu zaborava''.

''Dobra baš i nije bila. Izletničko je putovanje na Bled bilo najbolje i to je to – ne daju pare, pa se i ne može više putovati. Dok ne bude bilo više para, neće biti ni boljih godina, a u ljude ne vjerujem... Kao da sam mnogo godina bila magnet za budale koje bi sve nešto 'instant' i bez odgovornosti. Tko ima dobre i iskrene ljude oko sebe, neka ih čuva kao oko u glavi jer su rijetki. Ja sam bila pehist, no sada sam se posvetila onome što volim. Bit će i boljih godina, nadam se'', izjavila je.

Na nju nadovezala se Aranka, ustvrdivši kako su joj euro i poskupljenje potaknuli djecu na preseljenje u inozemstvo. Međutim, rekla nam je kako je u ovoj godini bilo ''mnogo više lijepih stvari, divnih ljudi i divnih putovanja''.

''Najbitnije je da smo svi živi i zdravi. Samo da sljedeća godina ne bude gora'', komentirala je.

 

Unatoč svim turbulencijama, pridružujemo se željama i vjerujemo kako će nam 2024. godina donijeti mnogo dobrih i pozitivnih situacija, ali i snage i hrabrosti za suočavanje s brojnim izazovima, ukoliko se već budemo morali s njima susresti.


Izdvojeno

Reci što misliš!