Lifestyle / Ostalo

6. siječnja duga izvedba

Žive jaslice uprizorene u Aljmašu, mala beba Isus sve prespavala

Žive jaslice uprizorene u Aljmašu, mala beba Isus sve prespavala
Kristina Babić

Uz Žive jaslice, nekoliko lokalnih udruga i OPG-a predstavilo je svoje proizvode

Uoči Badnjaka u središtu Aljmaša, ispred crkve Pohođenja Blaženoj Djevici Mariji i Svetišta Gospe od Utočišta, održana je prva izvedba Živih jaslica.

Ukupno više od 30 Aljmašana sudjelovalo je u organizaciji i glumi u Živim jaslicama, a glavni organizator i narator u igrokazu bio je župnik Tomislav Ćurić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku manifestacije mladi iz Dalj planine i Erdut planine predstavili su božićne običaje koje mađarska nacionalna manjina u Općini Erdut njeguje nekoliko stoljeća.

Mariju je ove godine glumila Lucija Galić, Mario Kitanović bio je Josip, dok je bebu Isusa vrlo mirno odglumila Rita Petrijevčanin, koja je cijeli igrokaz prespavala.

"Drago mi je što i ove godine svjedočimo odazivu brojnih vjernika koji su došli u Aljmaš kako bi obogatili svoju duhovnost i ispunili svoje srce  iskrenom radošću zbog Kristova rođenja i njegova dolaska među nas ljude. Jako sam sretan što smo i ove godine ovu manifestaciju ostvarili u suradnji s Općinom Erdut i načelnikom Jugoslavom Vesićem, koji je vrlo otvoren za zajedničke inicijative i projekte. Kroz naše zajedničko djelovanje svjedočimo povezanost i uvažavanje koje građani uvelike primjećuju, na to pozitivno odgovaraju te i sami bivaju obogaćeni", rekao je župnik Tomislav Ćurić.Osim gastronomske ponude, koja je bila besplatna svim posjetiteljima, ove su godine Žive jaslice donijele i nove sadržaje. Obitelj Sušac iz Dalja dovela je konje i kočiju u kojoj su se djeca vozila Aljmašem. Božićne pjesme izvela je mlada skupina entuzijasta okupljena u VIS Taberna, a djeca su uživala u čokoladnim poklonima.

Aljmaš broji svega 300 žitelja koji se u velikom broju uključuju u organizaciju manifestacija, a osim zadovoljstva zbog sudjelovanja u igrokazu Žive jaslice, glumci i organizatori posebno su uživali u pozitivnim komentarima i pohvalama posjetitelja.Uz Žive jaslice, nekoliko lokalnih udruga i OPG-a predstavilo je svoje proizvode. Moglo se tu pronaći od meda, različitih sokova, rakija i likera, božićnih ukrasa i kolača, do aljmaškog, ekološki uzgojenog kivija i masti od jazavca koja je, kako nam je objašnjeno, osobito dobra u vrijeme prehlada.

"Svima koji slave Božić želim da Isusovo rođenje bude na blagoslov, da novorođeni Krist pohodi naša srca, naše obitelji, naša mjesta u kojima živimo, boravimo i radimo. Svima želim obilje mira, radosti, blagostanja i zdravlja kako bi nam nova godina prema kojoj hitimo u svemu bila ispunjena, sretna i blagoslovljena", rekao u svojoj božićnoj poruci župnik i upravitelj Svetišta dr. Tomislav Ćurić.

Žive jaslice u istom će sastavu ponovno biti organizirane i 6. siječnja 2024. godine, ispred crkve u Aljmašu, od 17 do 20 sati, na blagdan Sveta tri kralja.

Aljmaško Svetište Gospe od Utočišta jedno je od četiri najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj, uz Mariju Bistricu, Trsat i Sinj. Svetište u Aljmašu prima veliki broj Gospinih štovatelja, a godišnja ga posjeti više od 150 000 hodočasnika iz zemlje i inozemstva.


Izdvojeno

Reci što misliš!