Lifestyle / Ostalo

OSJEČKA REKREATIVKA: GABRIELA POSLON

Osječka sportašica, majka, kraljica iza sebe ima 70-ak utrka, biciklira, planinari i kupa se na Dravi u prosincu

Osječka sportašica, majka, kraljica iza sebe ima 70-ak utrka, biciklira, planinari i kupa se na Dravi u prosincu

Rekreativni sport idealan je za sve generacije, bilo da je ljeto ili zima – poručuje ova Osječanka

Ni oni koji se sportom bave od malih nogu nerijetko ne postižu zavidne rezultate. No, kad netko tek u četrdesetima odluči živjeti zdravo, zaslužuje svake pohvale, a jedna od njih je 52-godišnja Osječanka Gabriela Poslon, odgojiteljica u Učeničkom domu Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Gabriela trči, planinari, boravi u šumi, kupa se u Dravi zimi, bavi se free climbingom, pješači, ranije se bavila čak i padobranstvom i pravi je primjer kako svoj život usmjeriti na sve dobrobiti prirode i svježega zraka. Ono što “nosi” iz mladosti jest trčanje, odnosno brzo hodanje, a što prakticira i danas.

Utrka u planinarskim cipelama

"Počela sam s padobranstvom, a istovremeno mi automobil kad sam napunila 18 godina nije bio opcija. Cijeli život osječke ulice prolazila sam ili pješice ili biciklom ili na rolama. Tako ja i danas 365 dana u godini vozim bicikl, a nakon što sam rodila, počela sam planinariti po Gorskom Kotaru zajedno sa svojom djecom", priča Gabriela, rekavši da su to bili njezini treninzi u prvih 40 godina života. No, tada je krenula trčati osječke lige i priznaje da je na prvu utrku izišla potpuno nespremna te otrčala utrku u – planinarskim cipelama! To ju nije omelo da zauzme prvo mjesto, a priznaje da ju je upravo ta situacija motivirala za daljnje sudjelovanje u osječkim ligama, ali i na planinarskom trčanju gdje je, bez ijednog planinarskog treninga u Kupu Hrvatske zauzela visoko treće mjesto! Tada je shvatila, reći će, da nema toga što uz ogromnu energiju I želju ne može i neće napraviti. Okušala se u cestovnim i brdskim utrkama i za potonje će reći da su jednostavno čista ljepota.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na cestovnim je utrkama, priznaje, samo brojala vrijeme i kilometre, dok se na brdskima okreće prirodi i čistome zraku. Da je znala, kaže, po proplancima i na brdskim stazama počela bi trčati još u najranijoj dobi, no može se pohvaliti da je u pet godina istrčala 70-ak polumaratona. Ipak, s time se nije zadovoljila."Učenike u Domu gdje radim vodila sam u razne avanture. Godinama idemo na razna trčanja, biciklijade, jahanje, klizanje, ali i na avanturističke izlete. Bili smo tako na raftingu na Cetini i mnogi od njih nisu ranije osjetili taj adrenalin. Prošloga ljeta boravili smo u Splitu I za četiri dana prehodali 82 kilometra", prisjeća se Gabriela koja je još  2010. godine inicirala hod s učenicima iz domova do Vukovara za Dan sjećanja.

U početku je bilo desetak, a danas se pridružuje i do 500-tinjak djece i to ne samo iz Osijeka. I ove godine, u suradnji s odgojiteljima brojnih domova iz Hrvatske, ali i matičnog, Gabriela je krenula s učenicima na 42 kilometra dug put, a što je ne samo njoj, nego i svima koji su se odazvali donijelo benefite za organizam. A kad je pozitivan utjecaj na tijelo u pitanju, Gabriela je i među onima koji ne propuštaju zimsko kupanje u Dravi! Godinama tako na Badnjak zaigra picigin s prijateljima na Lijevoj obali Drave.

Iz haljine u kupaći

"Sviram u KUD Pajo Kolarić i obično imamo koncert dan nakon Božića. Tako ja gotovo svaki put odjenem kupaći kostim ispod svečane haljine i čim dođem do Drave, pravac u vodu", priča nam Gabriela, naglašavajući da je hladna voda dobra za organizam ukoliko se njoj ne boravi suviše dugo. Priznaje tako da joj, suprotno uvriježenim mišljenjima, hladna voda ne poboljšava cirkulaciju, no svakako djeluje na zdravlje pa tako kaže da je činjenicu kako je non-stop zdrava, pripisuje upravo kupanju u hladnoj vodi. U tu avanturu upustila su se i njezina djeca, a dobije li suglasnost roditelja, nije isključeno da će se i neki od učenika u Domu gdje radi, odazvati na zimski picigin. Inače, zimski picigin na Dravi ideja je Osječanina Zvonka Beissmanna, a čim je dobila poziv još prije puno godina, Gabriela nije razmišljala niti sekunde.

Kad su u pitanju zdrave sportske navike, reći će da su djeca i mladi današnjice uglavnom vrlo pasivni i preporuča rekreativne sportove. Tjelesni odgoj u školama danas ocjenjuje bitno drukčijim nego ranije i svakako manje zahtjevnim, stoga je rekreativni sport, dodaje, izvrstan ne samo za mlade generacije, već za bilo koga. Kad je u pitanju bicikliranje, ono joj je toliko priraslo srcu da ga smatra jednako uzbudljivim kao skijanje."Kad je kakva mećava stavim naočale za sunce, rukavice i osjećam se kao na skijalištu. Bicikl je stvarno adekvatna zamjena za skijanje zimi i onaj tko voli to prijevozno sredstvo, dolaskom lošijih i hladnijih dana ne bi ga trebao pospremiti u podrum ili garažu", savjetuje Gabriela koja se poželi i čiste prirode pa katkad vrijeme provodi dalje od civilizacije. Vrijeme je to kad se hrani onime što nađe u prirodi ili si pak pripremi tek noodle s hladnom vodom. Doživljaj je to, naglašava, sasvim druge dimenzije, ali koji može donijeti i nenadane situacije. Susrela se tako oči u oči s vukom i kaže da ga se okrenuo tek nakon što je pljesnula rukama. Veprove koje sreće više ni ne broji, a svaki boravak na otvorenom, ističe, odmor je za dušu i tijelo, ali i pravi benefit za skidanje masnoga tkiva sa tijela.

Zdrava hladnoća

"Čak ću reći da je kratkotrajno izlaganje hladnoćama vrlo zdravo, a to sam puno puta osjetila. Recimo, nakon kupanja u Dravi u prosincu osjećam se pomlađeno, utegnuto i imam osjećaj kao da me milijun žileta “reže”, no osjećam se ugodno i to je moj izlazak iz zone komfora", dodaje ona.

I tu nije stala. Uključena je, naime, u organizaciju Osječkog Ferivi polumaratona gdje donosi nove ideje i dijeli iskustva. O čemu su razgovarali ipak nećemo odati, ali reći ćemo samo da je sljedeći koji će biti organiziran u travnju 2024. godine povezan s – glazbom! Također, Gabriela na svom radnome mjestu priprema zdrave obroke sačinjene od kašastih sokova, a odaziv je, kaže, odličan! Uz to što motivira svoje učenike, Gabriela je sport privukla i svojim sinovima, a voljela bih da se još više Osječana uključi u razne oblike rekreacije. Stoga ima savjet za nadolazeće zimske mjesece:

"Protiv zime se borite brzinom! Onaj tko se kreće, neće se smrznuti i ne mora biti uz toplu peć. Blagdane, ali i sve ostale dane provodite na otvorenome i vidjet ćete kako ćete se preporoditi", poručila je ova nevjerojatna sportašica, majka, kraljica…


Izdvojeno

Reci što misliš!