Lifestyle / Ostalo

Uljepšajmo mu Božić

Osmijeh koji pobjeđuje sve izazove: Šimunu (29) potrebna su prilagođena kolica u borbi s paralizom

Osmijeh koji pobjeđuje sve izazove: Šimunu (29) potrebna su prilagođena kolica u borbi s paralizom
Tatjana Klobučar

Ovaj će Božić, ako uspiju do tada pribaviti sav potreban iznos, biti posebno značajan za obitelj Klobučar te će im, uz osobnog asistenta, to biti najveći poklon koji su mogli poželjeti

Tatjana i Đuro Klobučar roditelji su 29-godišnjeg Šimuna koji boluje od infantilne cerebralne paralize.

Šimun je rođen kao jednojajčani blizanac, ali je, nažalost, izgubio svojega brata Andriju odmah pri porođaju, dok je sam pretrpio oštećenja. Nakon operacije produženja tetiva na obje noge, sa šest je godina doživio epileptički napadaj koji mu je oduzeo sposobnost govora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Budući da mu je od rođenja oštećen i centar za motoriku, Šimun nikada nije bio sposoban samostalno sjediti, iako su mu se roditelji godinama borili kako bi unaprijedili njegovo zdravstveno stanje. Pokušavali su s različitim vrstama invalidskih kolica, ali nijedna nikada nisu bila dovoljno prilagođena njegovim potrebama.

Nedavno su, stoga, kontaktirali ortopedsku kuću u Rijeci koja izrađuje personalizirana kolica po mjeri u Italiji za osobe s takvim dijagnozama. Šimunu su, naime, potrebni specijalni dodatci poput postoralnog jastuka, naslona za noge, zaštitnih jedara za ruke i ostalih prilagodbi kako bi mogao sjediti u kolicima bez ikakvih bolova i imati odgovarajuću potporu.

''Donosili bi nam kolica koja bi brzo prerastao. U njima mogao bi biti maksimalno pola sata i svaki bi ga puta boljelo kada bi ustajao iz njih, odnosno kada bismo ga premještali'', govori za SiB.hr Tatjana te dodaje kako Šimun, budući da nije hodao, razvio je i ostale fizičke poteškoće poput subluksacije kukova, skolioze, tetrapareze te spastičnosti u rukama i nogama.

FOTO: Tatjana Klobučar

Unatoč navedenim izazovima, Šimun je uvijek nasmijan, voli život i raduje se svakom trenutku provedenim uz svoje omiljene aktivnosti poput slušanja glazbe na laptopu i promatranja prirode pored Drave. Upravo bi mu dobro došla kolica kako bi obitelj s njime mogla prošetati te kako bi mogao nesmetano raditi ono što voli i u čemu uživa.

''Nismo nikada ništa tražili, ali sada samo želimo da nam se omogući da ga možemo posjesti u ta kolica i prošetati s njime. Ona će mu omogućiti sigurnost i udobnost, ali i osmijeh na licu. Šimun ne gleda je li vam kosa obojana i kakvu majicu imate, nego dušu'', opisuje Šimuna njegova majka.

Kolica su odobrena te je obitelj već prikupila 730 eura, ali joj je potrebna dodatna financijska potpora budući da svi navedeni dodatci sveukupno koštaju 2.667,50 eura. Cijeli postupak izrade prilagođenih kolica trajat će dva mjeseca, a tijekom tog će se vremena prikupljati sredstva. Donacije se primaju na račun Šimunovog tate Đure Klobučara: HR0424070003238586123 (OTP banka).

Osim financijske pomoći, Šimunovo zdravstveno stanje zahtijeva stalnu brigu i podršku, pa obitelj također aplicira za osobnog asistenta putem Centra za socijalnu skrb kako bi im pomagao u svakodnevnim zadatcima i skrbi za Šimuna. Tatjana radi četiri sata dnevno te je zbog podizanja sina dobila bruh, a njezin suprug boluje od psorijaze koja mu se pojavljuje upravo na dlanovima. Ipak, velika im je podrška 26-godišnja kći Tena koja je proživljavala svaku dijagnozu svojega brata s njima.

''Kada Šimun ne spava, nitko ne spava i tako je odmalena. Šimun jako malo spava, stoga se radujemo kolicima jer će uz Dravu i vodoskoke na Trgu možda ipak bolje spavati, kao i svi mi'', kaže Tatjana.

FOTO: Tatjana Klobučar

Ovaj će Božić, ako uspiju do tada pribaviti sav potreban iznos, biti posebno značajan za obitelj Klobučar te će im, uz osobnog asistenta, to biti najveći poklon koji su mogli poželjeti. Također, večeras se u okviru partyja Medicinskog fakulteta Osijek u Franz Kochu organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga kako bi se podržao Šimunov put prema boljem, udobnijem i dostojanstvenijem životu.


Izdvojeno

Reci što misliš!