Lifestyle / Ostalo

Prisutno poskupljenje

Od Osijeka do Splita: Usporedili smo cijene Adventa u Tvrđi s onima u ostalim velikim hrvatskim gradovima

Od Osijeka do Splita: Usporedili smo cijene Adventa u Tvrđi s onima u ostalim velikim hrvatskim gradovima
PIXSELL

Najskuplje su fritule svakako u Zagrebu, dok je cijena kuhanog vina u svim gradovima gotovo identična

U hrvatskim gradovima prije nekoliko su se dana počeli održavati Adventi. Budući da je riječ o prvim Adventima s eurom, građane zasigurno ponajviše zanima je li i u kolikoj je mjeri prisutno poskupljenje hrane i pića koji se tamo prodaju u odnosu na prošlu godinu u kojoj smo još uvijek plaćali kunama.

Podsjetimo, na osječkom Adventu cijene ipak ne odstupaju previše u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, na Adventima u ostalim hrvatskim gradovima situacija je znatno drugačija. Dok se domaće fritule u Osijeku mogu pojesti po cijeni od četiri, na zagrebačkom Adventu porcija fritula s preljevom izaći će vas šest, a u Rijeci od četiri do 5,5 eura, ovisno o dodatcima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok to u Osijeku, Zagrebu i Rijeci uglavnom nije slučaj, uz fritule, koje koštaju između 3,5 i četiri eura, na splitskom se adventu prilog koji ide uz njih poput orea, plazme, oraha, kinder buena, badema, kokosa i ''sprinklesa'' posebno naplaćuje još jedan euro.

Advent u Osijeku 2023.
Iste kao i prošle godine Prvi advent s eurom: Provjerili smo cijene i ponudu u osječkoj Tvrđi

Za razliku od osječkog Adventa na kojemu košta pet, kobasica u pecivu u Zagrebu i Splitu prodaje se po cijeni od sedam, a u Rijeci po cijeni od šest eura.

Cijene se burgerasendviča i sarme u Osijeku kreću između pet i sedam eura, dok ćete ih u Zagrebu, uzevši u obzir ipak puno bogatiju ponudu jela koja uključuje još i pizzu, biftek i savijaču od kiselog kupusa platiti između 8,5 i 11 eura. Za riječki burger morat ćete izdvojiti osam, dok će vas isto to jelo u Splitu koštati od deset do čak 18 eura.

Cijene na Adventu u Zagrebu; FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

U ponudi pića pak klasično prednjači kuhano vino, čija čaša od 0,2 L u Osijeku prosječno košta tri eura, kao i u Zagrebu. Na riječkom je adventu kuhano vino čak i jeftinije, odnosno cijena mu iznosi 2,70 eura po šalici od 0,2 L. Najskuplje je vino pak u Splitu, pri čemu ćete njegovu čašu platiti četiri eura.

Kao i vino, čaša točenog piva od 0,5 L u Osijeku košta tri, a u Zagrebu od četiri do šest eura, ovisno o vrsti. Rijeka nudi navedeno alkoholno piće po prosječnoj cijeni od 3,5 eura, dok će vas pola litre točenog piva na splitskom Adventu izaći između četiri i 5,5 eura. Kuhani gin u čaši od 0,2 L u svim ćete gradovima prosječno platiti četiri eura, osim u Splitu, u kojemu mu se cijena penje i na 6,50 eura.

Štamplicu žestokog alkoholnog pića od 0,03 L poput votke, pelinkovca, rakije, šljivovice, medice i ostalih na osječkom ćete Adventu popiti po prosječnoj cijeni od dva do 3,5 eura, a u Zagrebu za 3,8 eura. U Rijeci se cijena 'žestica' kreće između 2,5 do 3,5 eura, dok se u Splitu penje i na 6,5 eura, ovisno o vrsti.

Cijene na Adventu u Zagrebu; FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ponešto je niža cijena gaziranih i negaziranih sokova, čija će vas boca od pola litre u Osijeku prosječno koštati 2,5, u Rijeci tri, u Zagrebu 3,5, a u Splitu četiri eura. Za šalicu tople čokolade, čaja, kakaa i ostalih sličnih napitaka u sva ćete četiri grada prosječno izdvojiti tri eura.

Započeo Advent u Osijeku 2023. Fotogalerija

Cijene na ovogodišnjim Adventima vidljivo varijaju od grada do grada. U odnosu na Zagreb, Rijeku i Split, osječki je Advent uistinu najjeftiniji te je cjenovno najbliže Rijeci.

Najveća je razlika u cijenama burgera koji su u ostala tri grada gotovo duplo, a ako ne i troduplo skuplji u odnosu na osječki Advent. Najskuplje su fritule svakako u Zagrebu, dok je cijena kuhanog vina u svim gradovima gotovo identična.


Izdvojeno

Reci što misliš!