Lifestyle / Ostalo

Iste kao i prošle godine

Prvi advent s eurom: Provjerili smo cijene i ponudu u osječkoj Tvrđi

Prvi advent s eurom: Provjerili smo cijene i ponudu u osječkoj Tvrđi
Ivica Benić/SiB.hr

Cijene su najpoznatijih adventskih napitaka i jela poput kuhanog vina, tople čokolade, čaja, fritula i kobasica ostale gotovo nepromijenjene, dok se cijene ostalih proizvoda kreću u raznolikom rasponu

Otvoren je još jedan Advent u pitoresknoj Tvrđi.

Na Adventu prisutno je više od 20 kućica raspoređenih na dvije lokacije – u Franjevačkoj ulici, gdje se ujedno nalazi i jedna od koncertnih pozornica, te dužinom Ulice Josipa Bosendorfera kod Arheološkog muzeja i Rektorata koja vodi na Trg Jurja Križanića, na kojemu se pred crkvom sv. Mihaela Arkanđela također nalazi nekoliko kućica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navedeni ugostiteljski objekti i ove godine nude bogat božićni asortiman svojih proizvoda poput kuhanog vina, čaja, kobasica, fritula i hot dogova.

U nastavku donosimo o kojim je točno proizvodima riječ, ima li kakvih noviteta te kako im se kreću cijene.

Hrana i piće

Kao i svake godine, većina je kućica bazirana na ponudi prigodnih jela i pića. Samo su neke od kućica koje sadržavaju gastronomsku ponudu FritulaJingle bellsKobaja & Fritula barCarlleto, Adventska bijela lađaChristmas cottageWintermeister, Johann bulart 1887Zimska čarolijaSam u kućiAdventska tvornica Mordere advent.

Cijena najpoznatijeg adventskog pića, kuhanog vina (crnog ili bijelog) prosječno iznosi tri eura po šalici od 0,2 L. Ista je cijena i šalice tople čokolade, dok se čaj može popiti po cijeni od dva, a kuhani punč za četiri eura. Čaša je točenog piva od 0,5 L također tri eura.

Nešto je niža cijena gaziranih i negaziranih sokova, čiju ćete bočicu od pola litre u prosjeku platiti 2,5 eura. Štamplicu žestokog alkoholnog pića poput pelinkovca, votke, rakije, medice, šljivovice i ostalih popit ćete po prosječnoj cijeni od dva do 3,5 eura.

Fritule se prodaju po cijeni od četiri eura, a dolaze s dodatcima poput nutelle, jagode, šumskog voća, bijele čokolade, orea, cimeta i šećera u prahu. 

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Od toga ne odstupaju mnogo ni langošice, čija se pojedinačna cijena kreće od 3,5 do četiri eura te stižu s dodatcima kao što su sol, vrhnje, češnjak, kečap i sir. Kobasica u prosjeku košta pet, hot dog i porcija pomfrita četiri, a palačinke tri eura. Porciju sarme platit ćete od 6,5 do sedam eura.

Cijene se ostalih jela kao što su, primjerice, hamburger i cheeseburger kreću između pet i sedam eura. Kokice pak koštaju između dva i pet eura, ovisno o veličini, a šećerna se vata može kupiti za tri eura.

Kako prošle, tako i ove godine pojedini ugostitelji prodaju proizvode iz svoje domaće radinosti. Tako se na štandu Kupinovo vino navedeno alkoholno piće prodaje po cijeni od osam (butelja od 0,5 L) i deset eura (butelja od 0,75 L). Medeni kutak pak nudi različite vrste domaćeg meda, čije se cijene kreću od sedam do 11 eura. Cijena njihovih prigodnih poklon-paketića iznosi 15 eura.

Pogled iz zraka - Advent u Tvrđi 2022.
1. do 30. prosinca Advent u Osijeku 2023. [PROGRAM]

Štand naziva Domaći suhomesnati proizvodi prodaje kilogram kulena za 40, kulenove seke za 30, kobasice za 20, slanine od crne svinje za 26,50 te slanine od bijele svinje za 20 eura. Kutija čvaraka od 200 grama iznosi pet eura.

Slatkom kutku pronaći ćete pak različite vrste slatkiša. Pakiranje od 100 grama bombona bilo koje vrste koštat će vas 2,5 eura, dok je lizalice moguće kupiti po cijeni od dva, četiri i šest eura, ovisno o veličini.

Započeo Advent u Osijeku 2023. Fotogalerija

Ostali proizvodi

Na štandu Gradska kućica moguće je kupiti prigodne božićne ukrase poput borića i lučica, čije se cijene kreću od jednog do četiri eura. Tu je i obrt Katini lavandini koji prodaje različite kreme i eterična ulja po cijeni koja varira između pet i dvanaest eura, ovisno o veličini i sastojcima pojedinih proizvoda.

Božićnoj čaroliji pronaći ćete pak, između ostaloga, različite božićne šalice po cijeni od pet eura, magnetiće po cijeni od eura ili dva te ostale prigodne ukrase. Kućica Slatke rukotvorine nudi razne vrste nakita poput ručno rađenih ogrlica, prstenja, narukvica i naušnica, a cijene im se kreću od pet do sedam eura, ovisno o njihovoj veličini, materijalu i vrsti proizvoda.

Vožnja panoramskim kotačem

Za sve je posjetitelje otvorena i vožnja panoramskim kotačem, čija se cijena nije mnogo mijenjala u odnosu na prethodne dvije godine. Tako dva kruga vožnje od pet minuta za odrasle košta sedam, za djecu do 12 godina šest eura, a za djecu do tri godine vožnja je besplatna. Radno je vrijeme kotača od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 23 sata, petkom od 16 sati do ponoći, subotom od 10 sati do ponoći te nedjeljom od 10 do 23 sata.

zbirni adventi 2023
Popis svih advenata Slavonija i Baranja u znaku adventa: Donosimo sve programe na jednom mjestu

Nema drastičnog poskupljenja u odnosu na prošlu godinu

Iako je poskupjela sirovina, a cijene su se najma kućica utrostručile u odnosu na prošlu godinu, prodavači gotovo i nisu podizali cijene svojih proizvoda. Riječ je o povećanju od tek nekoliko centi kako bi mogli zaokružiti iznose, ali i dalje to nije drastično. 

U svakom slučaju, blagdanska je atmosfera ovogodišnjeg Adventa već u punom zamahu, a posjetitelji iznova mogu uživati u božićnom duhu i bogatoj ugostiteljskoj ponudi bez značajnih poskupljenja.

Advent u Osijeku 2023. - otvorenje Fotogalerija


Izdvojeno

Reci što misliš!