SiB masterchef za vas kuha prvomajski grah
Uskrs je tek prošao i jedva da smo se oporavili od teške hrane, a slijedi nam "prvomajski vikend". Tradicionalno mnogi kuhaju grah, a mi vam nakon fiša donosimo i recept za grah u kotliću.
Uskrs je tek prošao i jedva da smo se oporavili od teške hrane, a slijedi nam "prvomajski vikend". Tradicionalno mnogi kuhaju grah, a mi vam nakon fiša donosimo i recept za grah u kotliću.
Šareni grad, voda, paprika, kobasice, šunka, slanina... Gotovo da nema toga što se ne može "ubaciti" u grah. Kako vjerujemo da je mnogima od vas ostalo ostataka šunke od protekloga blagdana, šteta je i to ne iskoristiti.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Dok Domagoj ponovno korača ulicama Osijeka u potrazi za plišancima, grad će biti bogatiji za još jedan dodir nježnosti i topline koji samo on može pružiti, i to običnom prolazniku
-
-
Bez obzira na to tražite li rustikalni doživljaj ili mirnu oazu, navedene kuće za odmor samo su jedne od brojnih koje pružaju savršeni bijeg iz gradske vreve u okrilje prirode
Za dobar grah od kojeg se kasnije diže prašina, a gospođice i gospođe bježe glavom bez obzira od muškaraca, potrebno vam je:
- šareni grah
- povrće (luk, mrkva, peršin, svježa paprika)
- meso (kuhana šunka, kobasice, dimljena slanina)
- voda
- domaća mljevena paprika (ljuta i slatka), sol, papar
Kako bi se grah prije skuhao, potrebno ga je 12 sati prije kuhanja ostaviti da nabubri u vodi. Kao i za fiš, preporučujemo da luk prvo izmiksate, a zatim ga dodate u kotlić zajedno sa grahom, mrkvom, peršinom i vodom. Kotlić postavite na vatru i započnite sa kuhanjem. Nakon što je grah zavrio, skinite pjenu koja se podigla, a nakon toga grah je spreman za dodavanje začina i mesa.
U kotlić dodajte slaninu koja će se trebati malo duže kuhati, a po želji dodajte sol, papar, ljutu i slatku papriku. Ne pretjerujte sa soli, jer je meso koje ste dodali, odnosno koje ćete dodati, već poprilično slano. Sol i ostale začine možete dodati kasnije, nakon što probate! Kako bi grah bio ukusniji možete dodati i malo kuhane rajčice koja će osim okusa popraviti i boju. Dodajte i jednu cjelu svježu papriku.
Tijekom kuhanja bitno je da vam grah ne zagori, jer će tako postati gorak. Zato je nužno da grah miješate skorz do dna kotlića. U slučaju da je potrebno, u kotlić možete doliti još vode.
Kada je slanina već pri kraju sa kuhanjem u kotlić dodajte kuhanu šunku i kobasicu i nastavite sa kuhanjem. Šunka i kobasice će pustiti dodatne okuse i dati grahu i žestinu.
Probajte da li je potrebno dodati još začina, ako je potrebno dodajte pa nastavite kuhati dok slanina i kobasica ne budu kuhani.
Kao salatu, uz grah predlažemo mladi luk i kisele feferone kako bi kasniji dojam bio još ubitačniji :)
Naravno, uz sve to dobro će doći i pokoje hladno pivo za kuhara i njegove pomoćnike.
Tekst: SiB.hr
Izdvojeno
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
Reci što misliš!