U Osijek stigao okus prave belgijske čokolade
Cimet i višnje, lješnjak, obični i mliječni chrispy, žitarice, lješnjaci, malina, francuski konjak, chilli, maslinovo ulje, ružmarin..., samo su neki od sastojaka Chade pralina koje se u Osijeku odnedavno izrađuju prema originalnoj belgijskoj recepturi.
Ideju je dobila Sonja Bošnjak koja u okviru obrta Arbanas ručno izrađuje nekoliko desetaka vrsta ukusnih pralina i to s tri čokolade - mliječnom, bijelom i tamnom.
"Zaljubila sam se u tu čokoladu u inozemstvu i željela sam Osijeku pokazati nešto novo i dati im priliku da kušaju svježu čokoladu, što je velika razlika u odnosu na one industrijske. Belgijska čokolada bez ikakvog je konzervansa i poboljšivača okusa, zbog čega je i rok trajanja mnogo kraći, svega tri mjeseca", pojasnila je. Razliku okusa između svježe i industrijske čokolade moguće je odmah osjetiti, a u što su se proteklih mjeseci uvjerili brojni Osječani kušajući neku od ovih originalnih čokolada maštovitih okusa. Ljubitelja ove čokolade spravljene prema originalnoj recepturi sve je više. I dok će se stariji odlučiti kušati razne vrste, djeca najviše vole mliječnu ili bijelu čokoladu punjenu različitim nadjevima. Ne samo da su sugrađani prepoznali vrijednost ručne izrade čokolade, već ih Sonja izvozi i u druge gradove i, kako kaže, dobiva sve više ideja.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Obilazak obnovljenih zidina, otvorena vrata iločkih vinarija, besplatna vožnja turističkim vlakićem, izložbe, koncerti, među kojima i onaj klape Svet Juraj HRM-a, radionice za djecu – bogatim programom od 2. do 5. svibnja Grad Ilok s partnerima promovira obnovljenu povijesnu jezgru
-
-
Brođanin Hrvoje Mužević baš je tada trebao dostaviti hranu, ali je vidio da netko ispod podvožnjaka treba pomoć. Nije dvojio
"Nova sam u tom poslu i drago mi je da građani prepoznaju vrijednost i cijene činjenicu da se ova čokolada ne proizvodi serijski. Svaka je vrsta drukčija, doista uživam u pripravljanju", kaže.
ORIGINALNO PAKIRANJE, IDEALAN DAR
Prije nego se upustila u ovaj "slatki" posao, Sonja je prošla belgijsku školu u Zagrebu i to na sedmodnevnom tečaju. Nakon toga dobila je potrebni certifikat i započela s radom u Osijeku.
"Istina je da su cijene više nego kod obične čokolade, no još
uvijek su mnogo niže u odnosu na cijenu belgijske čokolade u
Zagrebu. Upravo zato moguće ih je kupiti i komadno, ali i u
originalnim pakiranjima, idealnima za darovati", kaže
Sonja.
Tekst: M.Mihelić (Glas Slavonije)
Izdvojeno
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
-
Dok mačka okolo traži hranu, mačiće stare dva tjedna grije zamjenska mama, koka
-
Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga
Reci što misliš!