Kultura / Ostalo-Kultura

Intervju s osječkim književnikom

Leontin Čapo Milenić: ''Uvijek vjerujte u sebe, svoje pisanje i svoje snove''

Leontin Čapo Milenić: ''Uvijek vjerujte u sebe, svoje pisanje i svoje snove''
Leontin Čapo Milenić

Početkom osnovne škole krenuo je pisati haiku pjesme, dok je krajem osnovne i u srednjoj školi počeo pisati strukturalno i stilski složenije pjesme različite tematike, da bi krajem srednje škole i početkom fakulteta krenuo pisati brojne horor, fantasy i SF priče

Leontin Čapo Milenić hrvatski je pisac, lektor, urednik i prevoditelj. Završio je hrvatski jezik i književnost te povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku. S obzirom na to da piše od svoje šeste godine, pisanje smatra svojim životnim pozivom.

„Vjerujem da je razlog tome i genetski budući da su mi roditelji književnici te mi je tako od malih nogu prenijeta ljubav prema književnosti, umjetnosti i lijepoj riječi”, ističe Leontin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom osnovne škole krenuo je pisati haiku pjesme, dok je krajem osnovne i u srednjoj školi počeo pisati strukturalno i stilski složenije pjesme različite tematike, da bi krajem srednje škole i početkom fakulteta krenuo stvarati brojne horor, fantasy i SF priče. Svoj je prvi roman naziva „Kordina šaka” počeo pisati sa 17 godina te ga, nakon tri godine rada na njemu, objavio 2011. godine u izdanju Edicije Božičević iz Zagreba, posvetivši ga svom najboljem prijatelju iz školskih dana.

„Glavni junak ovoga romana Korda na čelu je mafijaške organizacije Otrovna ruska šaka. Roditelje nije nikad upoznao, a dok je kao dijete krao jaja iz orlova gnijezda u ruskoj džungli, pronašao ga je kineski šaolinski svećenik i čarobnjak koji ga je odlučio posvojiti. Odrasli Korda agresivni je alkoholičar koji sve svoje probleme rješava nasiljem”, opisuje.

Navedeni je roman protkan crnim humorom i na satiričan način progovara o današnjem svijetu, rasnim, nacionalnim i vojnim sukobima te kriminalu i alkoholizmu. Leontin govori kako je upravo satira njegovo najveće spisateljsko „oružje” jer se to njegovo „neozbiljno pisanje o ozbiljnim stvarima” sviđa velikom broju čitatelja te se njime lakše prenosi poruka čitatelju, kritizirajući postupke i djelovanje društva.

„Moje knjige na humorističan i poučan način govore o vječnoj borbi dobra i zla te pojedincima, buntovnicima i otpadnicima koji se neprestano, uspješno ili nešto manje uspješno, bore protiv zločina, licemjerja i nepravdi koje donose društvo, određene osobe i događaji oko nas”, dodaje.

Uz „Kordinu šaku”, Leontin je do sada objavio pet književnih djela, a to su satirični horor roman „Izlet smrti” (2019.), fantasy roman „Kraljevstvo nade” (2020.), zbirka SF i horor priča „Djeca crnih očiju” (2021.), humoristični SF i fantasy roman „Kordine kronike: Magija alkohola” (2022.) i SF roman za mlade „Posljednji princ Lire” (2023.).

„Pišem SF, fantasy, horor i avanturističke romane, često s elementima satire, parodije i groteske. U nekim mojim romanima ima i ljubavnih, krimi i triler elemenata. Volio bih se svakako jednom okušati i u novom žanru, tj. novoj književnoj vrsti kao što je to, recimo, dramski tekst”, navodi.

FOTO: Leontin Čapo Milenić

Knjige su mu, ističe, namijenjene svim generacijama, od kojih većina odlično prihvaća žanrove koje piše, kao i njegov smisao za humor. Inspiraciju crpi uglavnom iz ljudi oko sebe i osobnih ili pak globalnih situacija, kao i iz poznatih ličnosti, stripova, knjiga i povijesnih događaja. Ipak, ima i određene književne uzore poput Roberta E. Howarda, začetnika žanra mača i magije te tvorca Conana barbarina, Solomona Kanea i kralja Kulla.

„Također, pisci su koje mogu navesti kao svoje velike uzore H. P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Roger Zelazny, J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis, Edgar Rice Burroughs, Ira Levin, Brad Steiger i Stephen King. Što se tiče knjiga koje su me oduševile i koje bih preporučio, to su svakako Howardov Conan, Tolkienov Gospodar prstenova, Lewisove Narnijske kronike te Zelaznyjev i Sheckleyjev humoristični fantasy roman Donesite mi glavu Dražesnog princa, kao i njegov sjajni nastavak Frka s Faustom”, govori.

Određeni su ga uzori potaknuli i na oblikovanje vlastitog autorskog pseudonima pod kojim je objavio nekoliko knjiga – Eric Johansson. Ime je, kaže, osmislio kao neku vrstu nordijskog, odnosno švedskog pseudonima za svoj roman „Kraljevstvo nade”, uzevši ime jednog od svojih najdražih pjevača Erica Adamsa i prezime svog također omiljenog švedskog pjevača Nilsa Patrika Johanssona.

„Čitatelji su to odlično prihvatili pa sam koristio taj pseudonim i u još nekoliko svojih romana i priča”, navodi.

Osim romana, Leontin još piše i književne prikaze te pjesme i kratke priče koje su objavljene u brojnim regionalnim časopisima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji. S obzirom na to da kaže kako se ne može živjeti samo od pisanja u Hrvatskoj, posebice ne kao SF pisac, navedeni se autor bavi i uređivanjem knjiga, lekturom, prevođenjem i vođenjem književnih promocija domaćih autora. Među svojim prijevodima izdvaja knjigu „Put na zapad s kamenim majmunom” autora Wu Chengena i Yun-Chong Pana, što je prvi prijevod tog monumentalnog djela klasične kineske književnosti na našim prostorima. Ostvario je, tvrdi, suradnju i s Amerikancima.

„Američki metal bend Preludium Fury s kojim sam surađivao kao tekstopisac objavio je nekoliko albuma s pjesmama na engleskom jeziku inspiriranima mojim romanom Kraljevstvo nade koje su promovirane na radijskim postajama u Hrvatskoj, Americi, Portugalu i Španjolskoj. Također, nagrađivani i cijenjeni redatelj Dušan Popović s Akademije umetnosti u Beogradu snimio je kratkometražni film, psihološki horor Moje carstvo ispod inspiriran istoimenom pričom iz moje zbirke Djeca crnih očiju koji ove godine izlazi u distribuciju”, ističe.

FOTO: Leontin Čapo Milenić

Leontin je dobitnik nekoliko nagrada za svoj književni rad, među kojima se ističu prva nagrada na Festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću 1997. godine i priznanje Međunarodnog instituta za književnost za najbolju pjesmu na natječaju ERATO 2001. Njegov je prvi roman „Kordina šaka” uvršten u top 10 preporučenih knjiga za ljeto internetskog portala Tportal.hr, dok mu je drugi roman „Izlet smrti” prema glasovima čitatelja književnog internetskog portala Pisci i književnost osvojio peto mjesto između dvadeset nominiranih najboljih domaćih knjiga 2019. godine.

Romani su „Kraljevstvo nade” i „Kordine kronike”, između ostalih, dobili potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prvi mu se roman može pronaći u knjižnici Sveučilišta Princeton u New Jerseyju, dok se u Narodnoj knjižnici Ukrajine Volodimir Ivanovič Vernadskij u Kijevu, jednoj od najvećih knjižnica na svijetu, nalazi primjerak „Kraljevstva nade”, a zbirka „Djeca crnih očiju” u nekoliko knjižnica u Danskoj.

Kada je riječ o skorim predstavljanjima njegovih književnih djela, Leontin će 14. travnja održati promociju „Kordinih kronika” u Društvu ljubitelja književnosti Littera u Osijeku, zatim 21. travnja u Gradskoj knjižnici u Novoj Gradiški u sklopu Noći knjige te 13. svibnja na konvenciji znanstvene fantastike SFeraKon u Zagrebu. Do kraja će ove godine, tvrdi, organizirati još nekoliko promocija, a ima i dosta planova za budućnost.

„Što se tiče posla, ovoga ljeta s prijateljem, osječkim piscem Filipom Hanžekom, otvaram vlastiti obrt za prevođenje, lekturu, uređivanje i kreativno pisanje koji će nositi naziv Kreativni snovi. Što se tiče pisanja, moja knjiga Kordine kronike zamišljena je kao trilogija pa sam upravo počeo raditi na njezinu nastavku koji će nositi naziv Veliki izbavitelj i čiji je plan da izađe iz tiska do kraja ove godine. Iduće godine planiram napisati i objaviti treći, završni dio Kordinih kronika te nastavak Kraljevstva nade”, govori.

Mladim i neafirmiranim piscima poručuje da uvijek vjeruju u sebe, svoje pisanje i svoje snove te da nikada ne odustaju pred preprekama na svom putu, unatoč kritikama drugih ljudi.

„Ako im se zatvore mnoga vrata na putu, neka ne brinu jer će im se uvijek na kraju otvoriti neka druga. Samo će tako, odnosno snažnom vjerom u sebe, svoj talent i potencijale, kao i podrškom onih kojima je zaista stalo do njih, uspjeti ostvariti svoje kreativne i spisateljske snove”, zaključuje Leontin.


Izdvojeno

Reci što misliš!