Kultura / Kazaliste

Emil i detektivi osvojili čak dvije nagrade u Čakovcu!

Emil i detektivi osvojili čak dvije nagrade u Čakovcu!

Sa zadovoljstvom vas izvještavamo da je Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s hit predstavom, izvedenom premijerno na Osječkome ljetu kulture 2011. godine, "Emil i detektivi" osvojilo čak dvije nagrade na netom završenima 15. Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej-a.

U jakoj konkurenciji nastupili su pred brojnom čakovečkom publikom koja je mogla pogledati jedanaest predstava članova ASSITEJ-a, kazališta za djecu i mlade iz čitave Hrvatske. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Matko Botić, Tamara Kučinović i Maja Sviben dodijelio je nagrade najuspješnijim predstavama u više kategorija, a Emil i detektivi osvojili su nagrade za najbolju režiju Nikole Zavišića, te ravnopravnu nagradu za najbolju mušku ulogu Mladena Vujčića za ulogu Emila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

[span class=attention]Pogledajte: Ovacije za Emila i detektive[/span]

Izdvajamo obrazloženje žirija za naše osvojene nagrade:

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Nikoli Zavišiću za predstavu 'Emil i detektivi' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Eklektičnim i specifičnim rukopisom Nikola Zavišić ciljano uvodi ansambl u ravnopravnu suigru s redateljskim promišljanjem predloška i okvirom koji to promišljanje zadaje. Nepretencioznim odstupanjem od samog tkiva romana, u predstavi upotpunjenim odmacima u songove, karikaturalne odmake, korske dionice i glumačke minijature, Zavišić u ideji ostaje blizak Kästneru, no istaknutom teatralizacijom odustaje od realističnog prikaza i poigrava s različitim kazališnim stilovima.

Ravnopravna nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Mladenu Vujčiću za ulogu Emila u predstavi „Emil i detektivi" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Mladen Vujčić u ulozi Emila s lakoćom varira između humoristične samoironije i emocionalne iskrenosti, samim time nenametljivo pridonoseći režijskom konceptu i stilu predstave. Njegova glumačka senzibilnost naglašava napetost radnje i potentno se realizira u emocionalnim vrhuncima predstave. Potkrepljujući svoju glumačku igru fizičkim izričajem, Mladen Vujčić daje toj ulozi fini balans između dječje naivnosti i odraslih odluka u stranom svijetu.

emilidetektivi4951

Evo i svih nagrađenih:

NAGRADE na 15. Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ, Čakovec od 15 – 19. listopada 2012.
1. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje predstavi „Rent A Friend", Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Nikoli Zavišiću za predstavu 'Emil i detektivi' Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
3. Nagrada za najbolji dramski tekst dodjeljuje se Dori Ruždjak Podolski i Saši Božiću za predložak predstave 'Rent a friend' Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.
4. Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Kaji Avberšek, Peteru Kusu i Darku Korošecu za cjelokupno vizualno oblikovanje predstave „Luda šuma" Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
5. Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Miljenku Sekuliću za oblikovanje i izradu kostima Ovce i Mede u predstavi „Ružičasta sanjarica" Kazališta Mala scena iz Zagreba.
6. Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla dodjeljuje se Borutu Bučinelu za predstavu 'Luda šuma' Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
7. Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Peteru Kusu, za glazbu u predstavi „Luda šuma" Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba i Gledališča Glej iz Ljubljane.
8. Dvije ravnopravne nagrade za najbolju mušku ulogu dodjeljuju se Mladenu Vujčiću za ulogu Emila u predstavi „Emil i detektivi" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i Goranu Košiju, za niz uloga u „Poljima mašte" Kazališta Virovitica i Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba
9. Dvije ravnopravne nagrade za najbolju žensku ulogu dodjeljuju se Dariji Knez Rukavina za ulogu Anđele i Aleksandri Naumov za ulogu Dijane u predstavi 'Rent a friend' Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Podsjećamo predstava "Emil i detektivi" već je gostovala na brojnim festivalima: prošle godine na 2011. Hsin Kang international community festival na Tajvanu, prije dva tjedna Korczak Festival u Varšavi, te nekoliko domaćih festivala. Čestitamo  ansamblu na izvrsno izvedenoj predstavi, redatelju Nikoli Zavišiću, našem glumcu Mladenu Vujčiću, te svim nagrađenima.


Izdvojeno

Reci što misliš!