Kultura / Kazaliste

3. Festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru

3. Festival kazališnog stvaralaštva u Belom Manastiru

 3. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir iza sebe ima već dva vikenda uspješnih kazališnih predstava...

3. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir, iza sebe ima već dva vikenda uspješnih kazališnih predstava.

fest kaz stvaranja 495 4

Do sada su se belomanastirskoj publici predstavili, domaćini i organizatori ove međunarodne, uspješno organizirane manifestacije, Gradsko kazalište Beli Manastir u crnoj komediji "Na 1.crti braka".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon njih, retkovački glumci odigrali su hit predstavu "Kurve", a proteklog vikenda predstavila su se kazališta iz susjedne Srbije (Svetozar Miletić) i iz Krasice, mjestašca, 20-ak kilometara udaljenog od Crikvenice.

Ovu sada već tradicionalnu kulturnu manifestaciju, jedinu ovakvog kulturnog sadržaja na ovim prostorima, organizira jedino baranjsko kazalište, sa sjedištem u Belom Manastiru, Gradsko kazalište Beli Manastir. Uspješno djeluju od 2006. godine, a osnovano je od strane zaljubljenika u kazalište.

fest kaz stvaranja 495

Tijekom 2012. godine, ovo je kazalište, iako u iznimno skromnom proračunu, ali puno entuzijazma i ljubavi prema "daskama koje život znače", ostvarilo značajne uspjehe na kazališnim festivalima i smotrama. U svoj su grad ove godine donijeli nagradu za najbolju predstavu u svojoj kategoriji u Sloveniji, te nagrade za najbolje muške uloge u Bjelovaru i Županji. Na repertoaru su imali dvije predstave ("Na 1.crti braka" i "Sljedeći") s kojima su ostvarili brojna gostovanja po Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH i Sloveniji.

Na festivalu koji još traje dva vikenda, Belomanastirci će imati prilike vidjeti još pet komedija koje izvode kazališta iz Belišća, Postojne (Slovenija), Hercegovca, Tuzle (BiH) i Svetog Ivana Zeline, najbolja kazališna izdanja koja vrijedni amateri, mogu ponuditi, a koji svojim izvedbama, bez pretjerivanja, mogu stati uz bok "velikima".

Ujedno u sklopu festivala, održat će se i Europska Noć kazališta, koju ovo kazalište, po drugi puta dovodi u svoj grad. U Noći nude predstavu "Jukebox Melita", Pučke scene Hercegovac u 18 sati te ponoćnu premijeru Morbid Film Production-a, Čeminac.

fest kaz stvaranja 495 2

Svečanost zatvaranja festivala, 24.studenog bit će popraćena i programom iznenađenja, novitetom u režiji i produkciji belomanastirskog kazališta a u suradnji s retkovačkim kazalištem.

Sve čuvaju u strogoj tajnosti u nadi kako će se publika nasmijati do suza, a samo kratko odgovaraju da će im neki od "gostiju" biti : Mica Trofrtaljka, "Tava" Karabatić i Ćolićeve Lokice. O čemu je riječ, svi zainteresirani će imati prilike vidjeti nakon poslijednje festivalske predstave, "Štefek soldat", Zelinskog kazališta ZAMKA. Mirko Kovačević iz Zagreba u ime Hrvatskog Sabora kulture dodjelit će brončane diplome Zoranu Hermanu i Branku Kataliniću za provedene godine u kazališnom amaterizmu, dok će festivalska direktorica Daniela Taslidžić Herman, dodijeliti festivalske nagrade svim natjecateljima.

Festival će, nakon dodjele nagrada zatvoriti belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš.

fest kaz stvaranja 495 3

[blockquote]Zaljubljenici u kazalište, Daniela Taslidžić Herman (koja je glumila u riječkom Ri-teatru), Zoran Herman (nekadašnji djelatnik Kazališta Komedija, Zagreb) i Branko Katalinić (dugogodišnji glumac) 2006. godine pokrenuli su kazalište u Belom Manastiru i uspješno rade već punih 6 godina. Prije 3 godine, pokrenuli su kazališni festival u svom gradu, a o ove godine i Dječji kazališni festival koji je nadmašio očekivanja posjećenosti.

Kazalište Mika Živković Retkovci protekle je godine osvojilo srca belomanstirske publike koja ih je uz žiri, proglasila i najboljima s "Čarlijevom tetkom". Ove godine predstavili su se s predstavom Feđe Šehovića "Kurve", koja je izazvala ovacije i oduševljenje publike. Predstava koja govori o "malim ženama s velikim ožiljcima", na duhovit način, režirala je Andrijana Raguž.

Marko Sabljaković u ulozi satnika Dietlera jasno je konstatirao kako je stvoren za pozornicu, odigravši svoju ulogu snažno, odmjereno karikirano i s toliko živosti da se s pravom može nazvati kazališnim profesionalcem. "Prije nego mi kreneš suditi, stavi se u moju kožu" – tako nekako autor predstavlja svoje protagonistice, apelirajući našoj ljudskosti i dajući svom tekstu još jednu dimenziju. Retkovačko kazalište ostvarilo je snažan utjecaj na kazališni amaterizam, naročito kada kvalitetom i ljubavi prema toj scenskoj umjetnosti pokažu kako mogu stati uz bok profesionalnim kazališnim skupinama, podižući ljestvicu amaterskog kazališnog rada na sasvim novu razinu.[/blockquote]


Izdvojeno

Reci što misliš!