Kultura / Kazaliste

Trijumf osječkog HNK! Unterstadt predstava godine

Trijumf osječkog HNK! Unterstadt predstava godine

Na svečanosti u zagrebačkom HNK dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta, na kojima je najboljom dramskom predstavom proglašen "Unterstadt"  u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i produkciji Osječkog ljeta kulture 2012.
unterstadtplakat495

Najboljim redateljskim ostvarenjem žiri za dramu pod predsjedanjem Borisa Svrtana proglasio je Zlatka Svibena za režiju predstave "Unterstadt" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dodijeljena je Darku Petrović u dramskoj predstavi "Mletački trgovac" Williama Shakespearea u režiji Roberta Raponje i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Može se reći da je ovo ogroman trijumf osječkog HNK jer je u četvrtak Unterstadt dobio i Nagradu publike portala Teatar.hr. Ovo je prvi puta da jedna predstava odnosi pobjedu i kod publike i među stručnim žirijem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što je 2010. pobrao sve najznačajnije hrvatske književne nagrade, od Vladimira Nazora, Gjalskog, do Galovića i Kozarca, ušao u finale regionalne nagrade Meša Selimović, privukao dobronamjernu pozornost čitatelja, roman o sustavnome zatiranju osječke obitelji njemačkih korijenja preselio se i na kazališne daske.
Unterstadt je priča o čovjeku, obitelji, gradu, ali i svijetu i vremenu kroz koje ljudske sudbine kroče kao kroz šumu, trnovit gustiš, priča o dugo prešućivanim progonima i stradanjima koja više od pola stoljeća ušutkivanima daje glas i ljudsko lice, o kotaču povijesti koji nemilice gazi, zatire, "drugima" oduzima pravo na ljudski lik i samilost.
Kroz sagu o četiri generacije osječkih Švaba, Unterstadt bez milosti progovara o istini koja se dugo skrivala iza tišine, istini o stradanjima od blata Galicije, Tenjske Mitnice s koje su brojni osječki Židovi otputovali u smrt, strijeljanja u Gradskom vrtu, savezničkih bombardiranja, do Križnog puta, konfiskacije imovine, zatiranja Nijemaca po logorima u Valpovu i Krndiji.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!