Kultura / Kazaliste

Završen kazališni festival u Belom Manastiru

Završen kazališni festival u Belom Manastiru

Završio je 3. međunarodni festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2012. Od 03. do 24. studenog u kino dvorani u Belom Manastiru posjetitelji su mogli uživati u devet festivalskih predstava, uglavnom komedija.

festivalbm1

Kazališne skupine osim iz Hrvatske, došle su iz susjedne Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. U sklopu festivala održana je i Europska Noć kazališta, nacionalna manifestacija u kojoj je ove godine sudjelovalo 6 zemalja, a u Hrvatskoj 31 grad sa sviše od 120 kazališnih predstava i popratnih sadržaja. Ipak, svi su s nestrpljenjem gledajući predstave iz vikenda u vikend iščekivali finale festivala, čiji su program iznenađenja organizator i domaćin festivala, Gradsko kazalište Beli Manastir, strogo čuvali.

Završnu večer posjetitelji, koji su u zavidnom broju napunili dvoranu, uživali su komediji „Štefek soldat", Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA.
Poslije predstave posjetitelji su po posljednji puta ocjenjivali predstavu u knjizi dojmova.

A potom pljesak, smijeh, ovacije i oduševljenje publike. Show program u domaćoj produkciji kakav još nije bio u Belom Manastiru. Publika je prema planu organizatora, ostala šokirana – u pozitivnom smislu.

Na scenu je prvo stigla „Mica Trofrtaljka", koja je došla sa sela u veliki grad kao uspješna modna dizajnerica, a koja je sudjelovala u Javnom snimanju serijala „Poljubi me u opanak". Tijekom snimanja u goste dolazi i poznata hrvatska diva, „Žuži Jelinek" dijeleći publici ljubavne savjete, a potom je pronašla i dva „dobrovoljca" za sudjelovanja u snimanju emisije. Lokalnu radijsku novinarku Stanu Nemet, naprosto je „izvukla" iz publike kako bi pokazala Micin novi modni hit pod sloganom „Žene, budite dlakave, to je in, puštaje bradu i brkove". Potom je Mirka Kovačevića, predstavnika Hrvatskog Sabora kulture iz Zagreba, „Tava Karabatak", pjevačica u usponu i studentica zavodljivim plesom dovela do pozornice da mu iščita ljubavni horoskop.
festivalbm3
Ritmos, skupina svirača afričkih bubnjava iz Osijeka zabavila je publiku, dok su Mica, Tava i Žuži završile snimanje serijala, a onda je na scenu stigao Zdravko Ćolić sa svojim Lokicama. Spontane rekacije publike, gromoglasan pljesak uz ritam pjesme „Pusti, pusti modu" bili su vrhunac večeri.

Lokice su kao hostese dijelile cvijeće nagrađenima, dok je festivalska direktorica, Daniela Taslidžić Herman, podjelila zahvalnice sponzorima i nagrade prosudbenog povjerenstva i nagradu publike. Drveni kipići u 9 kategorija autorsko je djelo, glumca belomanstirskog kazališta, Maria Sinanovića. Inače, ovaj festival je prvi takve vrste u Baranji, nakon Domovinskog rata koji je prekinuo rad belomanastirskog kazališta, koje danas obilježava 84 godine postojanja u cijelosti i 6 godina neprekidnog rada u novijoj povijesti. Tome u čast dodijeljene su i dvije brončane diplome za dugogodišnji rad i promicanje kazališne kulture od strane Mirka Kovačevića, ispred Hrvatskog sabora kulture, Zagreb, koje su primili Zoran Herman i Branko Katalinić za 12, odnosno 10 godina bavljenja kazališnim amaterizmom, budući da su prvi pokušaji nakon Domovinskog rata o pokretanju kazališta započeli 2000. godine. Prije kraja, predstavile su se i djevojke iz Plesne skupine SKOK, Beli Manastir. Festival je zatvorio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš zadovoljan radom kazališta uz pozdrav da se vidimo iduće godine na 4. Festivalu!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

NAGRADE:
Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je ALMEDINA SALČINOVIĆ u predstavi "Ljubav" (Draft teatar Tuzla, BiH).
Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu osvojio je KRISTIJAN KOVAČ u predstavi "Lažljivo veče" (HBKUD Lemeš, Svetozar Miletić, Srbija).
Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je MARI IVICA u predstavi „Štefek soldat" (Zelinsko amatersko kazalište ZAMKA)
Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je JOSIP KLOBUČAR u predstavi „Jukebox Melita" (Pučka scena Hercegovac)
Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljena je za predstavu „Brmbeljača" (KUD „Primorka", Krasica)
Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljena je za predstavu „Tri seoska sveca" (Amatersko kazalište Belišće)
Nagrada za najbolju režiju pripala je ANDRIJANI RAGUŽ za predstavu „Kurve" (Kazalište „Mika Živković", Retkovci)
Najbolja predstava festivala po izboru žirija je „A,E,I" – Harlekin teater Postojna, Slovenija, a najbolja predstava po izboru publike je „Štefek soldat", Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA.


Izdvojeno

Reci što misliš!