Kultura / Kazaliste

Ministarstvo kulture smanjilo sredstva za osječki HNK

Ministarstvo kulture smanjilo sredstva za osječki HNK

Ministarstvo kulture smanjilo je sredstva za osječki HNK. Koji su to kriteriji za financiranje, upitao je danas na konferenciji za novinare intendant Božidar Šnajder.

Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku Ministarstvo kulture ove je godine smanjilo sredstava za kazališni program za četvrtinu i ona su najmanja u odnosu na ostale kazališne nacionalne kuće. Koji su to kriteriji za financiranje, upitao je danas na konferenciji za novinare intendant Božidar Šnajder, kada rezultati, izvrsnost i uspješnost očito nisu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za program osječkog HNK Ministarstvo kulture ove je godine izdvojilo milijun i pol kuna, za čak četvrtinu manje u odnosu na prošlu godinu, najmanje u posljednjih 10 godina, a i u odnosu na nacionalna kazališta u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Usprkos krizi koju svi spominju, nekim su kazalištima sredstva i povećana, pa je intendant osječkog kazališta Božidar Šnajder javno upitao: Koji su kriteriji za financiranje kazališta?

U osječkom kazalištu nema onoga tko ne radi (ako se gleda kriterij uposlenosti djelatnika), kazalište je prošlu godinu jedino poslovalo s dobiti od 890.000 kuna, a o izvsnosti govore nagrade, pozivi na Dubrovačke ljetne igre, Sterijino pozorje, gostovanja diljem Hrvatske i regije, prije svega s prošlogodišnjom najboljom predstavom Unterstadt, okrunjenom nagradama hrvatskoga glumišta i publike. No, to očito nije bilo dovoljno za ocjenu uspješnosti kazališta. Tko manje radi više dobije, jedan je od zaključaka koji je iz svega izveo i nagrađeni redatelj Unterstadta Zlatko Sviben.

Intendant Šnajder početkom mjeseca poslao je Ministarstvu kulture žalbu s nadom da će preispitati odluku o smanjenom financiranju osječkog HNK,  no nikakav odgovor do danas nije dobio.

Izvor: Radio Osijek


Izdvojeno

Reci što misliš!