Događanja / Ostala

22. rujna i 9. listopada

U Belom Manastiru održavaju se Dani europske baštine 2023. godine

U Belom Manastiru održavaju se Dani europske baštine 2023. godine

Bogatim programima koji se održavaju u Etnološkom centru baranjske baštine promiču, njeguju i naglašavaju važnost kulturne baštine i tradicije u Baranji, Hrvatskoj, pa samim time i u Europi

Pozivaju se svi zainteresirani da poprate događanja u Etnološkom centru baranjske baštine, Kralja Tomislava 70, Beli Manastir koja se održavaju u sklopu obilježavanja Dana europske baštine 2023. godine.

Naime, Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Bogatim programima koji se održavaju u Etnološkom centru baranjske baštine promiču, njeguju i naglašavaju važnost kulturne baštine i tradicije u Baranji, Hrvatskoj, pa samim time i u Europi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Etnološkom centru baranjske baštine 22. rujna u 10 sati održat će se radionica ''Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova''. Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, Osnovna škola Draž (male vezilje), kao i svi zainteresirani sudionici.

Nositelji s liste ovog zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra vodit će radionicu i pokazati svim zainteresiranim sudionicima umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova. Pored radionice, otvorili su i izložbu lutki ''Bepki'' u šokačkim nošnjama. Autor izložbe ''Bepki'' nositeljica je s liste zaštićenog nematerijalnog dobra ''Baranjskog šokačkog veza'', Janja Jednašić.

''Bepke'' su u ručno rađenim šokačkim nošnjama, što je vrlo zanimljivo i raritetno. Predavanje na temu ''Baranjski šokački vez'' održat će se istoga dana s početkom u 13 sati. Vodit će ga nositeljice sa zaštićene liste ovog nematerijalnog kulturnog dobra Eva Balatinac i Eva Kostolić.

U suradnji s Muzejom Slavonije, Osijek, u Etnološkom centru baranjske baštine 9. listopada u 10 sati održat će se radionica ''Umijeća izrade baranjskog moleraja''. Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati djeca, učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, predškolska skupina dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir, kao i svi zainteresirani sudionici.

Radionicu/prikaz vodit će kazivači iz svih dijelova Baranje, Marko Horvat u Duboševici, Marija Šipoš i Tunde Živić-Šipoš u Novom Bezdanu i Jovan Vilić u Bolmanu. Voditelji će polaznicima pokazati kako su se nekad molovali (krečili) zidovi, uz pomoć šablona i gumenih valjaka.

Otvorit će izložbu 12 panoa s motivima starog moleraja pod nazivom ''Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima''. U sklopu događanja održat će predavanje na temu ''Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima'', a vodit će ga kustosica iz Muzeja Slavonije Tunde Živić-Šipoš.


Izdvojeno

Reci što misliš!