Događanja / Istaknuta

31. svibnja do 2. lipnja

29. Baranjski bećarac ponovno vas zove u srce Baranje

29. Baranjski bećarac ponovno vas zove u srce Baranje
PR

Vrhunska podunavska vina rastakat će se u malim vinskim (podrumskim) čašama koje su bile neizostavni inventar svakog baranjskog podruma, a samim time i svjedoci veselih druženja u Baranjskoj Planini

U pitoresknom krajoliku topoljskog atara kraj crkve sv. Petra i Pavla od 31. svibnja do 2. lipnja održat će se nikada bogatiji program Baranjskog bećarca u svojemu 29. izdanju.

Manifestacija nagrađena nagradom Simply the best of the best za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebnu poslasticu čini gastro program pod nazivom Festival tista na kojemu će okupljeni majstori tjestenine ponuditi lokšice, trgance, rezance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu i brojne druge forme šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine za kušanje. I ove će se godine jela moći degustirati samo uz festivalski glineni tanjur kojega su ove godine ispekli četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.

Uz gastro program, ovogodišnji Bećarac ima i svoj vinski dio, tj. program ''Vino i tambure'' na kojemu će se predstaviti vinari iz hrvatske i mađarske Baranje te Vojvodine ravne. Događanje je to koje spaja dvije panonske ljubavi, vino i tamburu, jer se zvuci tamburaške glazbe i baranjska vina jednostavno savršeno nadopunjuju.

Vrhunska podunavska vina rastakat će se u malim vinskim (podrumskim) čašama koje su bile neizostavni inventar svakog baranjskog podruma, a samim time i svjedoci veselih druženja u Baranjskoj Planini.

Program će nadopuniti izložba fotografija ''Zdravo tijelo Isusovo'' autora Akoša Kolara koja će biti izložena u crkvi sv. Petra i Pavla, utrke i smotra zaprega i jahača, ponuda izlagača domaćih proizvoda lokalnih proizvođača i Godišnji skup podunavskih Hrvata.

Sve ovo održava se uz glazbene nastupe Panonike iz Sombora, TS Žeteoca iz Osijeka, Bande drvene iz Novoga Sada, Orkestra Poklade iz Mohača, Royal band-a iz Đakova i najveće legende tamburaške glazbe ovih prostora – Zvonka Bogdana i njegovih osmero tamburaša.

Program završava misom zahvalnicom i koncertom pučkih crkvenih napjeva ''Marijo, svibnja kraljice'' u nedjelju, 2. lipnja.

Detaljan program pogledajte na plakatu.

Organizatori su i sponzori manifestacije KTM Baranjski bećarac, TZ općine Draž, Općina Draž, TZ Osječko-baranjske županije, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska turistička zajednica, Karašicka republika, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika, Belje d.o.o, obrt Terra incognita, Baranjsko voće i povrće Filakov, Poljoprivredna zadruga Topolje, Osnovna škola Draž, KUD Baranjski Šokci, KUD Seljačka sloga Gajić, DVD Topolje, Društvo prijatelja baranjskih starina Ižip, udruga Tako je to nekad bilo, OPG Golubov i OPG Martinov.


Izdvojeno

Reci što misliš!