Događanja / Istaknuta

Tijekom ožujka

Organiziraju se nove 'storytelling' ture Osijekom u ožujku

Organiziraju se nove 'storytelling' ture Osijekom u ožujku
Davor Javorović/PIXSELL

U noćnoj storytelling turi ''Svjetlom fenjera kroz prošlost'' (30. ožujka) govorit će se o životu unutar Tvrđe kao vojne utvrde, pandurima, bećarini, staroj pekari, Kužnom pilu i mnogočemu drugome

ReActor obrt (i suradnici) ovoga su mjeseca pripremili jednu sasvim novu do sada neviđenu storytelling turu Osijekom osmišljenu po motivima iz knjige ''Priča o kugi i nevidljivom Edgaru'' autorice Erike Žilić Vincetić.

Koliko ste se puta zapitali tko su ljudi koji su živjeli u Tvrđi prije 200 godina? Kako su i od čega živjeli? Je li tamo bilo neki pekar, iza onih vrata zlatar, ondje možda.... krojač?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavit će se glavni likovi knjige i čarolija pripovijedanja povest će vas u 18. stoljeće. Zajedno ćete potražiti ono što je nevidljivo.

Tura će se održati 15. i 22. ožujka od 19,30 sati kod Vodenih vrata, a uključuje hodanje po Tvrđi i oko nje te vam se savjetuje da obujete udobnu obuću.

Turu će voditi interpretatorica baštine Nikolina Baškarad, diplomirana glumica i vlasnica ReActor obrta za kulturu, promidžbu i turizam.

Prijave se provode ispunjavanjem obrasca, a kotizacija iznosi pet eura po osobi. Tura je podobna za djecu 10+ godina. Ako budu padali kiša, snijeg ili sjekire, tura će biti odgođena. U tom slučaju svi prijavljeni bit će na vrijeme obaviješteni.

Također, kroz ožujak održat će se i tri popularne ture (Priče iz Eržikinog žrvnja, Janjine priče – priče iz života sluškinje i Svjetlom fenjera) prikladne za cijelu obitelj.

Pod Pričama iz Eržikinog žrvnja (9. ožujka) pratit ćete mlinaricu Eržiku dok vam otkriva zanimljive priče i tajne skrivene iza fasada zidova najljepših dijelova grada, Županijske ulice i Europske avenije. Kroz njezine priče, saznat ćete o prošlim vremenima, tajnim prolazima i legendama koje su oblikovale Osijek. Provest će vas ulicama prepunim povijesti do prekrasnog secesijskog parka u kojemu vas čeka pravo iznenađenje.

Pod Janjinim pričama (13. ožujka) imat ćete priliku proći kroz živopisnu priču o životu sluga i njihovih gospodara u Osijeku s početka 20. stoljeća, dok istražujemo čari i izazove života u gradu. Janja je vesela, glasna i tiha kada treba. Dobro je informirana o događajima u kućama najpoznatijih Osječana.

U noćnoj storytelling turi ''Svjetlom fenjera kroz prošlost'' (30. ožujka) govorit će se o životu unutar Tvrđe kao vojne utvrde, pandurima, bećarini, staroj pekari, Kužnom pilu i mnogočemu drugome. Bit ćete uvučeni u priču i postati dio nje dok kažete elektrifikacija.

Tura traje 90 minuta i uključuje penjanje na Gradske zidine i Vodena vrata te vam savjetujemo da obujete udobnu obuću. Ako organizatori procijene da je penjanje opasno zbog vlažnog tla, ruta će biti mrvicu modificirana. Za svakoga sudionika bit će osiguran po jedan fenjer koji ćete koristiti tijekom ove ture.

Eržika i Janja počinju u Sakuntala parku u 19,30 sati (traju 60 minuta), kao i Fenjeri (traju 90 minuta). Broj je sudionika ograničen na 25 osoba.

Eržikina i Janjina tura prikladne su za sve uzraste. Na turi s fenjerima mogu sudjelovati djeca starija od 12 godina.

Vodiči su tura mlinarica Eržika (vodi vas kroz srce grada), sluškinja Janja (vodi vas do Tvrđe) te mlinarica Eržika i fenjerdžija Miro (vode vas po Tvrđi).

Cijena po osobi za jednu odabranu turu iznosi pet, dok ju studenti, umirovljenici i djeca od 6 do 12 godina plaćaju tri eura. Djeca do šest godina mogu sudjelovati besplatno.

Rezervirajte svoje mjesto i doživite šarm prošlog vremena ispunjavanjem obrasca. Ako budu padali kiša ili snijeg, zbog opasnosti od pucanja stakla na fenjerima, tura će biti odgođena. U tom slučaju svi će prijavljeni biti na vrijeme obaviješteni.

Sve dodatne i potrebne informacije prijavljenim sudionicima bit će javljene putem e-maila koji ostave u obrascu. Ako imate pitanja, možete ih poslati mailom na [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!