Događanja / Istaknuta

3. veljače

KUD ''Josip Šošić'' organizira 17. Pokladno jahanje u Tenji

KUD ''Josip Šošić'' organizira 17. Pokladno jahanje u Tenji
Davor Javorović/PIXSELL

Taj se običaj njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa su ga tako i oni u Tenji odlučili prikazati kao dio kulturne baštine svojega podneblja

Pokladni jahači tradicija su koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće.

Po povratku s granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocijenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj se običaj njeguje diljem graničarskog dijela Slavonije u mnogim selima i gradovima, pa su ga tako i oni u Tenji odlučili prikazati kao dio kulturne baštine svojega podneblja, i na kulturnoj sceni Grada Osijeka stvoriti jednu manifestaciju kao dodatnu turističku ponudu.

Nakon ratnih stradavanja i povratka svojim kućama, mještani Tenje s velikim zanimanjem prate ovakva događanja i gotovo je cijelo mjesto taj dan uključeno u ovu manifestaciju koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji.

U subotu, 3. veljače s početkom u 11 sati, KUD ''Josip Šošić'' ponovno po 17. put organizira istu manifestaciju na kojoj će sudjelovati oko 30-ak jahača iz svih krajeva Slavonije, a dočekat će ih oko 80 tenjskih obitelji raspoređenih na četiri ''postaje''.

Centralni je dio manifestacije u 14 sati u Ulici V. Hengla 48d u Tenji, gdje će biti ''postaja'' na kojoj će jahače dočekati nekoliko stotina ljudi.


Izdvojeno

Reci što misliš!