Događanja / Istaknuta

25. siječnja

Zabava, natjecanje ili edukacija? Popularni lovac u Osijeku otkriva sve o pozadini pub kvizova

Zabava, natjecanje ili edukacija? Popularni lovac u Osijeku otkriva sve o pozadini pub kvizova
Facebook/PIXSELL

U ovom će se predavanju dati kratka povijest fenomena kvizova i kvizaštva, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, razmotriti trenutna situacija te se pozabaviti mogućom budućnošću kvizova u Hrvatskoj, kao i njihovom primjenom u širim društvenim kontekstima

U četvrtak, 25. siječnja održat će se peto popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku, naslovljeno ''Pub-kvizovi – dokona razbibriga, intelektualni sport ili pomoć u obrazovanju?'' koje će održati poznati hrvatski kvizaš, dr. sc. Krešimir Sučević Međeral.

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Fenomen pub-kvizova u Hrvatskoj pojavio se prije desetak godina, a otada ne samo da ne jenjava, već se čini i da je sve jači, naročito u razdoblju nakon epidemije koronavirusa. Uz već dobro poznatu tradiciju televizijskih kvizova, pub-kvizovi promijenili su pogled mnogih ljudi na ''nepotrebne'' činjenice, a i mlađim su generacijama stjecanje raznih znanja učinili ciljem, a ne samo sredstvom. U ovom će se predavanju dati kratka povijest fenomena kvizova i kvizaštva, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, razmotriti trenutna situacija te se pozabaviti mogućom budućnošću kvizova u Hrvatskoj, kao i njihovom primjenom u širim društvenim kontekstima.

Krešimir Sučević Međeral rođen je u Zagrebu 30. rujna 1979. Nakon završene Klasične gimnazije, upisuje studij opće lingvistike i mađarskog jezika i književnosti. Diplomirao je 2003., a 2013. doktorirao s temom iz mađarske gramatike. Od 2006. do 2018. radio je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, isprva na izradi mađarsko-hrvatskog rječnika, a kasnije na projektima iz terminologije, onomastike, hrvatske leksikografije i sl. Od 2018. radi isključivo honorarne poslove, kao lovac u HTV-ovu kvizu Potjera i kao slobodni prevoditelj s engleskog, mađarskog i talijanskog jezika.


Izdvojeno

Reci što misliš!