Događanja

5. listopada

Dan ružičaste vrpce u Osijeku

Dan ružičaste vrpce u Osijeku
Dubravka Petric/PIXSELL

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, a u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu.

Sve je počelo prije gotovo tri desetljeća, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca.

Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke i povećati broj izlječenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci  i Gradska liga protiv raka  Osijek u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, Domom zdravlja Osijek, Medicinskom školom Osijek i IK Javor, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije i ove godine priređuju tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju

Dan ružičaste vrpce koja će se održati 05. listopada 2019. godine na Trgu Ante Starčevića Osijek od 10 do 13 sati.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Broj oboljelih žena raste neovisno o dobi i vodeći je uzrok smrti.

Vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi, jer otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva. Stoga ističemo važnost redovitih odlazaka žena

ali  i muškaraca na redovite preglede dojki koji jamče rano otkrivanje i pravodobno liječenje bolesti.

Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake pojedine osobe.

Pozivamo žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce,  educiraju o važnosti prevencije ove bolesti,

a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknete na redovito pregledavanje svojih dojki i

važnosti odaziva žena na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Izdvojeno


Reci što misliš!