blagdanska trpeza
Šunka je kraljica uskrsnog stola: U Karancu su nam otkrili tajnu za njenu savršenu pripremu
Šunku je najvažnije dobro skuhati - kuhati onoliko dugo koliko je šunka teška, jedna kila jedan sat kuhanja
Kuhana ili pečena u kruhu, s jajima i lukom, hrenom ili vrhnjem. Šunka je kraljica blagdanskog stola.
A recept za uskrsnu šunku RTL-ova slavonska ekipa potražila je u etno selu Karanac, baranjskoj prijestolnici ruralnog turizma.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Kroz ljubavnu avanturu i dalje ih prati voditeljica Anita Martinović, a mi donosimo kandidate iz Slavonije
-
Motociklist je na mjestu događaja preminuo, vozač šlepera je alkotestiran i nije imao reakciju na alkohol, a motociklist je imao zaštitnu kacigu i zaštitnu jaknu
U bajkovitom mjestu, u miru i tišini zaustavljenog vremena, otkrivamo tajne tradicionalne blagdanske trpeze. Za početak priče potrebna je dobra šunka.
„Evo ovo vam je domaća šunka koja je sušena negdje oko dvije godine. I za svaku šunku je najvažnije da je ima tko pojesti", poručio je Marko Piljić, vlasnik seoskog gospodarstva u Karancu.
„Mi obično koristimo šunku staru dvije godine. To nam se pokazalo kao najbolje. Lijepo je odležala, lijepo se osušila. Teorija je da se šunka kuha toliko dugo koliko ima kilograma", objasnila je Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva u Karancu.
A šunka na tradicionalnom blagdanskom stolu nikada nije sama
„Uz kuhanu šunku svakako ide luk, kuhana jaja u ogromnim količinama. Pravimo satricu, to je svježi sir s vrhnjem i s percima mladog luka. Hren je neizostavan. Ne smijemo svakako zaboraviti naravno ni slatko. Mi uglavnom pravimo kuglof za Uskrs i pravimo orahnjaču i makovnjaču“, poručuje Nada.
Uz dobru hranu ide i dobra kapljica.
„Krećemo sa šljivom, a završavamo s domaćim vinima. Živjeli",
kaže Marko Piljić.
I na kraju, ne zaboravimo ljubav. Najvažniji sastojak. Ona svako
jelo čini boljim, svako druženje ljepšim i svaki život smislenim.
A dobru šunku najvažnije je dobro skuhati. Kuhati onoliko dugo
koliko je šunka teška, jedna kila jedan sat kuhanja.
Izdvojeno
-
Često se kao razlog pohađanja instrukcija navodi nedovoljna kvaliteta nastave u javnim školama, što potvrđuje i povećan interes učenika za dodatne pripreme za državnu maturu u privatnim aranžmanima
-
Unatoč porastu broja dana s jakim vjetrom u Osijeku u proteklim godinama, analiza pokazuje kako su varijacije učestalosti vjetrovita vremena normalne, dok je buduće trendove teško predvidjeti zbog brojnih lokalnih čimbenika
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
Reci što misliš!