Vijesti / Regija

blagdanska trpeza

Šunka je kraljica uskrsnog stola: U Karancu su nam otkrili tajnu za njenu savršenu pripremu

Šunku je najvažnije dobro skuhati - kuhati onoliko dugo koliko je šunka teška, jedna kila jedan sat kuhanja

Kuhana ili pečena u kruhu, s jajima i lukom, hrenom ili vrhnjem. Šunka je kraljica blagdanskog stola.

A recept za uskrsnu šunku RTL-ova slavonska ekipa potražila je u etno selu Karanac, baranjskoj prijestolnici ruralnog turizma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U bajkovitom mjestu, u miru i tišini zaustavljenog vremena, otkrivamo tajne tradicionalne blagdanske trpeze. Za početak priče potrebna je dobra šunka.

„Evo ovo vam je domaća šunka koja je sušena negdje oko dvije godine. I za svaku šunku je najvažnije da je ima tko pojesti", poručio je Marko Piljić, vlasnik seoskog gospodarstva u Karancu.

„Mi obično koristimo šunku staru dvije godine. To nam se pokazalo kao najbolje. Lijepo je odležala, lijepo se osušila. Teorija je da se šunka kuha toliko dugo koliko ima kilograma", objasnila je Nada Piljić, vlasnica seoskog gospodarstva u Karancu.

A šunka na tradicionalnom blagdanskom stolu nikada nije sama

„Uz kuhanu šunku svakako ide luk, kuhana jaja u ogromnim količinama. Pravimo satricu, to je svježi sir s vrhnjem i s percima mladog luka. Hren je neizostavan. Ne smijemo svakako zaboraviti naravno ni slatko. Mi uglavnom pravimo kuglof za Uskrs i pravimo orahnjaču i makovnjaču“, poručuje Nada.

Uz dobru hranu ide i dobra kapljica.

„Krećemo sa šljivom, a završavamo s domaćim vinima. Živjeli", kaže Marko Piljić.

I na kraju, ne zaboravimo ljubav. Najvažniji sastojak. Ona svako jelo čini boljim, svako druženje ljepšim i svaki život smislenim.


A dobru šunku najvažnije je dobro skuhati. Kuhati onoliko dugo koliko je šunka teška, jedna kila jedan sat kuhanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!