Vijesti / Regija

boja, bistroća, miris i okus

126 rakija, likera i džinova danas ocijenili testeri s najmanje tri godine iskustva

126 rakija, likera i džinova danas ocijenili testeri s najmanje tri godine iskustva
Davor Puklavec/PIXSELL

Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine iskustva, a ocjenjivanje je obavljeno u prostorijama HGK

U Županijskoj komori Osijek održano je senzoričko ocjenjivanje uzoraka jakih alkoholnih pića prijavljenih na 17. ocjenjivanje kvalitete rakije i likera, koje je organizirala HGK Županijska komora Osijek, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Općinom Semeljci. Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 126 uzoraka rakije i likera i džinova iz cijele Hrvatske.

"Na neki smo način ponosni na to jer je ovo nacionalno ocjenjivanje koje je i prepoznato u javnosti. Od 126 uzoraka najveći dio su voćne rakije, a osim njih imamo 7 džinova i 45 likera", rekao je viši stručni suradnik u Županijskoj komori Osijek, Igor Mikulić. 

Testeri koji obavljaju ocjenjivanje imaju najmanje 3 godine iskustva, a ocjenjivanje se radi po DLG metodi pa se tako gleda boja, bistroća, miris i okus i množi se s faktorom važnosti a to je broj 9.

Prof. Borislav Miličević s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku pojasnio je kako je godina bila iznimno zahtijevna jer se donose proizvodi iz prošle i dosadašnjih godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ova je godina bila iznimna jer su bili klimatski ekstremi od suše i svega, a ono što očekujemo da će u ovogodišnju proizvodnju poljoprivredni gospodarstvenici morati više ulagati u navodnjavanje i mreže za zaštitu tako da bi dobili ispravnu sirovinu tehnološki prihvatljivu za preradu", istaknuo je prof. Miličević za Radio Osijek.

Rezultati ocjenjivanja će biti poznati 26. studenoga.


Izdvojeno

Reci što misliš!