Vijesti / Ostalo

izbori za eu parlament

Evo kojima političarima smo omogućili da rade u Bruxellesu za 8000 neto i dnevnicu od 338 eura

Evo kojima političarima smo omogućili da rade u Bruxellesu za 8000 neto i dnevnicu od 338 eura
RTL

Sa samo tisuću i pet glasova europski mandat osvaja i Romana Jerković Kraljić jer je bila treća na listi, iako su i deset puta više glasova od nje dobili Dalija Orešković i Bojan Glavašević

Donosimo popis političara kojima  je Hrvatska na izborima dala mogućnost da se presele u Bruxelles.

Šestorku s HDZ-ove liste predvodili su Andrej Plenković, koji je osvojio i rekordan broj preferencijalnih glasova, jedini iznad 100 tisuća, i Dubravka Šuica, koja s mandatom u Komisiji također na kraju neće u EU parlament, ali zato hoće ostalih četvero HDZ-ovaca: Davor Ivo Stier, u Bruxellesu ostaje Karlo Ressler, a pridružit će mu se i bivša ministrica turizma Nikolina Brnjac te HDZ-ovka iz BiH Željana Zovko.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sa SDP-ove liste, za prava potrošača u Bruxellesu će se nastaviti boriti Biljana Borzan s više od 83 tisuće preferencijalnih glasova i Predrag Fred Matić. Sa samo tisuću i pet glasova europski mandat osvaja i Romana Jerković Kraljić jer je bila treća na listi, iako su i deset puta više glasova od nje dobili Dalija Orešković i Bojan Glavašević.

Problem je što nisu imali više od 10 posto glasova koliko im je osvojila lista, za razliku od Tonina Picule. On je kao zadnji, 12. ali s više od 30 tisuća glasova ipak uspio ući u parlament.

Drugi s liste Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica s više od 35 tisuća preferencijalnih glasova pretekao je šefa stranke Ivana Penavu, dok je zadnja, 12. s liste Možemo! mandat osvojila Ivana Kekin s više od 11 tisuća i 300 glasova.

No neće svi oni predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu. Tko hoće pogledajte u video prilogu RTL-a:

A evo kakve ih sve beneficije čekaju kad postanu EU zastupnici.

Svi zastupnici u Europskom parlamentu imaju istu plaću, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 eura bruto, odnosno 7.854 eura neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje. Plaća, odnosno naknada zastupnika, definirana je Statutom članova Europskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne plaće suca Suda Europske unije, pri čemu je naknada zastupnika 38,5 posto te plaće

Međutim, osim ove, europarlamentarci primaju i druge naknade pa tako povrh plaće od 7.854 eura neto mogu dodatno uprihoditi i nekoliko tisuća eura. Na primjer, tu je dnevnica od 350 eura koja pokriva smještaj, obroke i povezane troškove svakog dana tijekom službenog rada zastupnika u Europskom parlamentu. Zastupnici se moraju potpisati na popis nazočnih, a na iznos dnevnice utječe i jesu li glasovali.

atim, putni troškovi za dolaske na sjednice i sastanke Europskog parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu. Gornje granice postavljene su do najviše cijene zračnog prijevoza poslovnog razreda (razred D ili sličan razred), karte za vlak prvog razreda ili 0,58 eura po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 km). Europski parlament izdaje karte. Osim toga, postoje utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (cestarina, troškovi prekomjerne prtljage, troškovi rezervacije itd.).

 

Zastupnici imaju i pravo na povrat dvije trećine troškova liječenja. Osim udjela povrata, detaljna pravila i postupci u okviru tog sustava jednaki su onima koji se odnose na službenike EU-a.

Sporna naknada

Najspornija je naknada za opće troškove od 4.950 eura mjesečno koja zastupnicima omogućuje pokrivanje troškova kao što su najam ureda u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, uredski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate. Ovaj iznos sjeda direktno na račun zastupnika i troškovi se ne moraju naknadno opravdavati, zbog čega se naknada smatra kontroverznom.

 

Nemojmo zaboraviti i naknadu za kraj mandata. Naime, zastupnici imaju pravo na prijelaznu naknadu u iznosu od jedne mjesečne plaće za svaku godinu u kojoj su obnašali dužnost, ali za najviše dvije godine od kraja mandata. Kada bivši zastupnik preuzme dužnost negdje drugdje, iznos prijelazne naknade smanjuje se ovisno o iznosu nove plaće. Ako zastupnik istodobno ima pravo na starosnu ili invalidsku mirovinu, ne može primati i mirovinu i naknadu već mora odabrati jednu ili drugu.

Ali ni to nije sve. Svaki zastupnik ima pravo i na mjesečni proračun od 28.696 eura iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plaća osobnih asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje zastupnicima direktno. Ne smiju se zapošljavati bliski rođaci, a asistenti ne smiju sudjelovati u aktivnostima koje bi mogle dovesti do sukoba interesa.


Izdvojeno

Reci što misliš!