Vijesti / Ostalo

VAŽNA PROMJENA

Liječnici od danas moraju policiji prijavljivati zdravstvene probleme svojih pacijenata vozača

Liječnici od danas moraju policiji prijavljivati zdravstvene probleme svojih pacijenata vozača
Ivica Benić/SiB.hr

Pravilnik su dužni provoditi svi liječnici, kako liječnici obiteljske medicine, tako i liječnici privatne prakse

Od danas na snagu stupa novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače kojim je određeno da se pacijente prijavljuje MUP-u za zdravstvena stanja koja ne prolaze za nekoliko mjeseci, piše Danas.hr.

Radi se o promjenama koje rezultiraju nesposobnošću za vožnju do šest mjeseci ili dulje od toga. Propisana su i stanja kada liječnik pacijentu usmeno treba reći da vožnja nije preporučljiva određeno vrijeme.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vozač koji ima upisano takvo upozorenje u zdravstvenom kartonu, a sudjeluje primjerice u prometnoj nesreći, sam snosi odgovornost i kaznu. Međutim, ako mu liječnik to upozorenje nije upisao u zdravstveni karton, tada i on podliježe prekršajnoj i materijalnoj odgovornosti.

Pravilnik su dužni provoditi svi liječnici, kako liječnici obiteljske medicine, tako i liječnici privatne prakse.

Neka od zdravstvenih stanja koja mogu biti upisana u zdravstveni karton su, primjerice, prebolijevanje moždanog udara, ukliještena leđa, slomljena ruka ili noga, vrtoglavice i omaglica, jake migrene, pretjerano povraćanje u trudnoći, epileptični napadaji. Pacijenti koji primaju kemoterapiju također na određeno vrijeme ne bi trebali voziti. U ovakvim slučajevima osobe mogu ostati bez vozačke dozvole na dulje vrijeme, ali nije u pitanju trajno oduzimanje vozačke dozvole.

Isto vrijedi za pacijente koji obole od Parkinsonove bolesti ili Alzheimerove demencije.

Podsjetimo, Pravilnik definira i promjene vezane uz dijabetes. Osobe koje su ovisne o inzulinu, a zadovoljavaju medicinske preduvjete, mogu ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu.


Izdvojeno

Reci što misliš!