Vijesti / Ostalo

NOVI OBRAČUN MIROVINA

Bez povišice ostalo više od tri tisuće umirovljenika, među njima i oni s najnižim mirovinama. Tko uopće ima pravo na dodatak od 27 posto?

Bez povišice ostalo više od tri tisuće umirovljenika, među njima i oni s najnižim mirovinama. Tko uopće ima pravo na dodatak od 27 posto?
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Samo korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa koji ostvaruju pravo na osnovnu starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu omogućena je jedinstvena stopa dodatka od 27 posto

Izmjenom Zakona o dodatku na mirovine, od ove godine povećan je dodatak na osnovnu mirovinu prema općim propisima s 20,25 na 27 posto. Riječ je o dodatku na godine staža ostvarene od siječnja 2002. godine kada je uveden drugi mirovinski stup. 

Dodatak od 27 posto određen je za 13.136 korisnika osnovnih mirovina, što im prosječno donosi 16,59 eura više. Na prethodne godine staža korisnici već imaju dodatak od 27 posto, kao i građani za sve godine staža ako su umirovljeni samo iz sustava međugeneracijske solidarnosti, odnosno prvog mirovinskog stupa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, mirovinu iz drugog stupa trenutno prima 16.301 korisnika, što znači da je 3.165 umirovljenika ostalo bez najavljene povišice za sadašnje i buduće umirovljene građane iz oba mirovinska stupa. Bez povećanja su tako ostali oni s najnižim mirovinama, jer dodatak od 27 posto uopće ne ulazi u izračun takvih mirovina. 

Dodatak na mirovinu

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za mirovina.hr potvrdili su da su korisnici najnižih, ali i najviših osnovnih mirovina ostali bez povišice. Također, dodatak se ne odnosi ni na mirovine ostvarene prema posebnim propisima.

"Samo korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa koji ostvaruju pravo na osnovnu starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu prema općim propisima, odnosno Zakonu o mirovinskom osiguranu, omogućena je jedinstvena stopa dodatka od 27 posto, neovisno o tome kada im je navršeni mirovinski staž, prije ili poslije uvođenja drugog mirovinskoga stupa. Dodatak na mirovinu određen je korisnicima mirovina kojima nije u isplati najviša ili najniža mirovina, jer korisnici najniže ili najviše mirovine nemaju pravo na dodatak", rekli su iz HZMO-a.

Dodaju i kako korisnicima osnovne mirovine koji su to pravo ostvarili u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2018., uz koju je određen raniji dodatak na tu mirovinu od 1. siječnja 2019., određena im je jedinstvena svota dodatka od 27 posto na pripadajuću osnovnu mirovinu. 


Izdvojeno

Reci što misliš!