Vijesti / Ostalo

autoindustrija na vrhuncu

Kriza? Hrvati nikad više kupuju nove automobile, lani prodano čak 30 posto više

Kriza? Hrvati nikad više kupuju nove automobile, lani prodano čak 30 posto više
Petar Glebov/PIXSELL

Francuski proizvođač nakon dvadeset je godina automobilska marka za osobna i dostavna vozila broj 1 u Hrvatskoj

Kad je riječ o automobilima, unatoč krizi i inflaciji Hrvati ne štede. Prodano je 66 tisuća novih vozila, od čega 9000 lakih gospodarskih i 57.000 osobnih vozila, javlja RTL Danas. Najprodavaniji model bio je Renault Clio. Slijedi Škoda Octavia, na trećem mjestu Dacia Duster, pa Renault Captur, dok je peta još jedna Dacia – Sandero.

"Prezadovoljan sam zato što sam dobio dobar omjer kvalitete i cijene i funkcionalnosti", kaže Valter Soldatić iz Karojbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Francuski proizvođač nakon dvadeset je godina automobilska marka za osobna i dostavna vozila broj 1 u Hrvatskoj. Razloga za tako dobro pozicioniranje je više.

"Možda najmanje oscilacije u cijenama slijedom divljanja i inflacije. Svi znamo da je u godini prije toga bilo jako teško doći do novih vozila što je u jednom trenutku i podiglo interes za rabljenim vozilima, ali to se izniveliralo u godini koja je za nama", rekao je Andrej Propat, direktor tvrtke za prodaju automobila u Rijeci.

Ponovno su dostupna, nema više problema s naručivanjem, beskonačnim čekanjem i promjenjivom cijenom. Skok prodaje ipak je iznenađenje. Božidar Mirjanić iz Rijeke govori: "Pa je malo nevjerojatno, al budući kad imaš gotovinu onda gubiš, a ovako su valjda kupovali automobile kao neku vrstu ulaganja."

"Sada smo imali dodatne zimske gume, ako idete uz financiranje, dobijete i tri godine servisiranja, besplatno jamstvo, policu obveznog osiguranja, sve u jednom paketu i kad vi to spojite na ovu cjenovnu kategoriju - vi imate uspješan proizvod", kaže Boris Skoblar, voditelj prodaje u auto kući.

Prodavali su se lani i skupi limeni ljubimci, pet Ferrarija, po četiri Bentleyja i Maseratija i dva Rimčeva automobila.


Izdvojeno

Reci što misliš!