Vijesti / Ostalo

Prigodna isplata

Božićnice su puno veće nego lani, pogledajte kolike su u tvrtkama OBŽ-a

Božićnice su puno veće nego lani, pogledajte kolike su u tvrtkama OBŽ-a
Pixabay

S dolaskom eura u većini kompanija ujedno su se povećali iznosi božićnica

Kako se bliže božićni blagdani, tako na račune brojnih radnika uskoro pristižu i božićnice koje im tvrtke isplaćuju, najčešće s plaćom za studeni u prosincu.

S dolaskom eura u većini kompanija ujedno su se povećali iznosi božićnica. Kada su u pitanju državne tvrtke, najvišu božićnicu među njima ove godine isplaćuje HEP, i to u iznosu od 497 eura. U usporedbi s prošlom godinom, riječ je o povećanju za 165 eura. Istu božićnicu ove godine svojim radnicima daju i Hrvatske šume.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon toga slijedi HINA koja ove godine svojim zaposlenicima isplaćuje božićnicu u iznosu od 390 eura, što je povećanje za 125 eura, dok im JANAF daje 331 euro.

Isti je iznos prisutan i kod INE, no spomenuta tvrtka svojim djelatnicima isplaćuje još i dar za djecu u iznosu od 132 eura, što je ujedno iznos božićnice u Hrvatskoj narodnoj banci.

Kod HŽ Infrastrukture božićnica je, u odnosu na lani, viša za 100 eura, pa će tako njezini radnici ovoga Božića dobiti 220 eura. Hrvatske autoceste radnicima će ponuditi 200, a Hrvatske ceste 150 eura božićnice. U iznosu od 199 eura svojim će djelatnicima božićnicu isplatiti Hrvatska pošta.

vlada
dogovor je pao Za 219 tisuća zaposlenika u državnim i javnim službama rastu plaće

Kada pak sagledamo privatne tvrtke, najvišu će božićnicu dobiti djelatnici dm-a. Kako je prosječna neto plaća prodavača navedene drogerije ove godine iznosila oko 1670 eura, što predstavlja 12 posto veći iznos u odnosu na lani, tako će im se u istom iznosu isplatiti i božićnica.

Pozitivan trend visokih božićnica slijede IKEA s božićnicom u iznosu od 450 te Pevex s božićnicom u iznosu od 400 eura. Lidl pak isplaćuje djelatnicima 335 eura božićnice te, osim tradicionalnog blagdanskog paketa, za svako dijete do 15 godina starosti nudi dodatnih 30 eura.

Sestrinska tvrtka Kaufland zaposlenicima na nerukovodećim radnim mjestima isplaćuje za četiri eura nižu božićnicu u odnosu na Lidl, i to u obliku poklon bona. Navedeno je slučaj i u Konzumu, no spomenuta tvrtka daje radnicima božićnicu u iznosu od 226 eura.

Iako su svoje plaće značajno podigle i tvrtke Podravka i Belupo, božićnica će im biti ista kao i prošle godine, odnosno iznosit će 200 eura.

euri novac
VAŽNA PROMJENA Rastu neoporezivi primici: Veće božićnice, jubilarne nagrade, putni troškovi...

Provjerili smo kolike su božićnice i u velikim lokalnim tvrtkama koje, prema ostvarenim prihodima, pripadaju u top 50 najvećih tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji. Dok Poljoprivredni institut Osijek daje svojim djelatnicima božićnicu u iznosu od 300 eura, NK Osijek nastavlja praksu te, kao i prethodne godine, isplaćuje božićnicu u iznosu od 265 eura.

Jednaki je iznos božićnice zadržala i tvrtka Agro Čepin koja radnicima tako ovih blagdana isplaćuje 263 eura. Božićnica u Belju ove godine iznosi 230 eura, a uz nju zaposlenici dobivaju dar za dijete do 15 godina starosti u iznosu od 100 eura.

''Uz to, organiziramo i tradicionalnu božićnu predstavu na kojoj Djed Božićnjak djeci dijeli paketiće koje im poklanja Belje. Upravo predstava i susret s Djedom Božićnjakom posebno vesele mališane, pa je na božićnoj predstavi održanoj prošle godine podijeljeno 652 paketića. Toliki odaziv očekujemo i ove godine'', poručuju iz Belja.

Gravia pak svojim zaposlenicima isplaćuje božićnicu u iznosu od 200 eura, uz božićnu puricu za sve djelatnike i darove za djecu za sv. Nikolu. Kao i prošle godine, božićnica će u Vodovodu iznositi 130 eura.

Tvrtke kao što su Drava International, EnergosSaponia i Novocommerce International nisu još donijele odluku o iznosu ovogodišnje božićnice, nego će to učiniti tek sredinom prosinca. Također, kompanije kao što su Žito, Škojo i Osijek Koteks ne žele s tim podatcima izlaziti u javnost, dok od ostalih još nismo dobili odgovor.

osijek
podatci fine Donosimo vam listu top 50 tvrtki s najvećim prihodima u Osječko-baranjskoj županiji

Podsjetimo, prema Pravilniku o porezu na dohodak koji je donijelo Ministarstvo financija, od iduće godine porast će iznosi neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima u brojnim kategorijama. Maksimalni godišnji iznos koji će svim zaposlenicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja porast će tako sa 663 na 700 eura.


Izdvojeno

Reci što misliš!